Estiu Metropolità 2014

| Tema: Platges

Infoplatges és la nova app per conèixer l'estat de les platges metropolitanes

L'AMB ha presentat la temporada "Estiu Metropolità", que mostra les nombroses opcions que els espais públics metropolitans ofereixen als ciutadans.

Platges metropolitanes

Pal de megafonia Wi-fi
Pal de megafonia Wi-fi | AMB
S'ha continuat ampliant equipaments; enguany una novetat destacada ha estat el nou sistema de megafonia. El nou sistema de megafonia està pensat per poder donar als usuaris de la platja missatges referents a la seguretat i emergències, com pot ser mal estat del mar, canvi de banderes, nens perduts, etc.

El pal de megafonia és un element autònom que s'alimenta d'energia solar. Els equips d'emergència hi podran accedir utilitzant diferents tecnologies com són 3G/4G, Wi-fi o radiofreqüència. De cara al futur, aquest suport permetrà la instal·lació de multitud de sensors i sistemes smart com ara sondes de temperatura o punts repetidors de xarxa Wi-fi.

Una altre exemple de l'ús de la tecnologia en la gestió del territori és l'app "Infoplatges". Una app mòbil gratuïta tant per a iOs com per a Android amb la qual es pot conèixer l'estat de les 39 platges metropolitanes. A més, es pot realitzar consultes i comunicar qualsevol tipus d'incidència. Amb Infoplatges,  l'AMB amplia la seva col·lecció d'apps mòbils, que ja compta amb AMBtemps Bus, AMB Taxi Barcelona, i Parc Riu Llobregat.

Altres novetats a les platges presentades avui són els nous camps de Korfbal i els aparcaments de bicicletes, un element guanyador del premi Delta de Plata 2013, atorgat pel FAD.

A banda de totes les solucions tecnològiques, la visita també ha servit per explicar la recuperació dels ecosistemes dunars, dins del projecte europeu OPERAs, que l'AMB porta a terme a les platges del Prat, Viladecans, Gavà i Castelldefels.

També, s'ha presentat el control que el laboratori propi de l'AMB porta de la qualitat de la sorra de les platges. Entre els mesos de maig i setembre, es recullen unes 360 mostres de sorra en 20 punts de control, que coincideixen amb les zones amb més presència de banyistes o major risc de contaminació.

Nou parc metropolità

Estany de la Murtra
Estany de la Murtra | AMB
Un altre dels espais visitats en la presentació ha estat el Parc de l'Estany de la Murtra, que s'incorporarà el proper 1 de juliol a la Xarxa de Parcs metropolitans. Aquest espai natural, entre Gavà i Viladecans i a tocar de la depuradora d'aigües, es nodreix dels canals i recs de la plana agrícola del Baix Llobregat i desemboca al mar a través de la riera de la Murtra.

Amb el suport de fons europeus, l'AMB va redactar el 2011 el pla de recuperació, que va començar retirant les deixalles del voltant per dotar el sòl de més qualitat i eliminant espècies invasores, substituint-les espècies autòctones. El nou parc té una extensió de 13.000 m2, i el seu atractiu principal és la possibilitat d'observar multitud d'espècies d'aus, gràcies als miradors que s'hi ha instal•lat. També serà l'únic parc de la Xarxa amb un estany natural.

A la presentació hi han estat presents Carles Ruiz, Alcalde de Viladecans, Raquel Sánchez, Alcaldessa de Gavà, i Ramon Torra, Gerent de l'AMB.