Educar en alimentació sostenible

| Tema: Aliment

Novetats al programa d'educació ambiental Compartim un Futur aquesta tardor

El programa d'educació ambiental Compartim un Futur ha donat a conèixer, divendres, 8 d'octubre a l'auditori del Centre Esplai del Prat de Llobregat, diverses iniciatives relacionades amb l'alimentació sostenible com ara el web de la Calcuteca, i activitats com "La recepta que canvia el món" o l'ApS "Para el carro!".

El 2021, Barcelona és la Capital de l'Alimentació Sostenible i, per tant, es converteix en una ciutat referent a escala mundial. L'AMB s'ha adherit a aquesta capitalitat, per donar-li una dimensió metropolitana. S'han organitzat diferents actes i accions durant l'any, i és en aquest context on el Compartim un Futur, se suma a la celebració amb diferents propostes educatives.

Durant la presentació, el vicepresident d'Ecologia de l'AMB, Eloi Badia, ha manifestat en una intervenció telemàtica dirigida al públic escolar assistent que "l'alimentació és important per a la salut de les persones, ja que la salut depèn, en part, d'aquests aliments. També és important per al nostre territori, ja que moltes persones viuen de cultivar, preparar i vendre aquests aliments. I finalment, també és important per al planeta: una alimentació sostenible, baixa en proteïna animal i que no malgasti l'aigua redueix la nostra petjada de carboni, i és imprescindible per protegir el medi ambient".

Aprendre donant servei a la comunitat

Aquest curs s'estrena l'activitat "Para el carro!" sobre el sistema alimentari, dirigida al públic escolar (3r o 4t d'ESO), que coneixerà les conseqüències ambientals derivades de la indústria alimentària, mentre recerca informació i fa un treball de camp enfocat a dos grans temes principals: el malbaratament alimentari i la generació de residus (envasos i embolcalls).

A partir de l'anàlisi del seu entorn, els alumnes podran proposar una sèrie de millores en els hàbits de consum de les persones que viuen al seu barri. D'aquesta manera, l'activitat esdevé un projecte d'aprenentatge i servei (ApS), ja que oferiran servei a la comunitat alhora que aprenen.

Entre el setembre i el desembre del 2021 es duran a terme un total de 15 projectes pilot en 12 centres educatius del territori metropolità.

La recepta que canvia el món

Una altra de les propostes presentades avui és l'activitat "La recepta que canvia el món", dirigida a la ciutadania i a les famílies, i que pretén conscienciar sobre l'impacte ambiental del nostre consum alimentari i apropar l'alimentació sostenible a la ciutadania a través d'un concurs de cuina.

Per fer-ho, els participants es converteixen en un equip complet de restauració: cuiner, ajudant de cuina, tècnic de sostenibilitat… i, de manera cooperativa, s'hauran d'afrontar al repte de crear la recepta més sostenible, però no serà tan fàcil aconseguir aquest objectiu i es trobaran alguns entrebancs. Amb l'ajuda d'un manual i de la Calcuteca, hauran de crear la recepta amb menys impacte ambiental.

Aquesta activitat lúdica permet parlar de conceptes com l'ocupació del sòl, la petjada hídrica i els aliments de temporada o de proximitat.

La Calcuteca: conèixer l'impacte de la nostra alimentació

La tercera de les novetats presentades és la Calcuteca, ideada per conèixer millor el grau de sostenibilitat que té tot allò que mengem i a buscar alternatives que siguin més sostenibles.

Aquest nou recurs permet esbrinar quin impacte ambiental generen els aliments que consumim en el nostre dia a dia, i quins paràmetres hi intervenen, com ara el transport, el consum d'aigua, l'ús del sòl o la temporalitat dels aliments.

La Calcuteca també permet als usuaris crear i compartir a les xarxes socials les seves pròpies receptes de cuina de baix impacte ambiental.

La presentació de la Calcuteca ha comptat amb la participació de la xef Ada Parellada, i del bateria del grup Love of Lesbian, Uri Bonet, que han iniciat un repte viral: conviden tothom a provar la nova eina, fent una recepta i compartint-la a les xarxes socials amb l'etiqueta #jonodevoroelplaneta.

Documents relacionats
Publicacions relacionades
  • Portada
    Tema:
    Residus
    Tipus:
    Didàctic
    Públic:
    Formació reglada
    Edició:
    Dossier
    Suport:
    Electrònic
On
Marker
Fundesplai. Edifici Centre Esplai Riu Anoia, 44-54, 08820, El Prat de Llobregat