Primer Diàleg entorn del PSAMB

Tornar

| Tema: Sostenibilitat

Aquest matí s'ha celebrat, al Palau Robert de Barcelona, el primer dels "Diàlegs entorn la sostenibilitat del territori metropolità", les sessions de reflexió sobre el Pla de Sostenibilitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (PSAMB).


A l'acte d'obertura hi han assistit Assumpta Escarp, Vicepresidenta de Medi Ambient de l'AMB, i Carles Conill, Director de Medi Ambient de l'AMB.

Aquesta primera sessió, a més, ha comptat amb la presència del Dr. Javier Martín Vide i el Dr. Robert Savé, ambdós membres del Grup d'Experts del Canvi Climàtic de Catalunya (GECCC), que han aportat informació sobre els canvis en el clima i el paper de la vegetació, respectivament, apropant-se als aspectes de major interès a escala metropolitana.

Donada la recent presentació del V Informe del Canvi Climàtic (que una vegada més, constata el més que probable augment irreversible de la temperatura en 2ºC i el fet que els territoris i societats han d'augmentar la seva capacitat d'adaptació), resulta del màxim interès conèixer com pot veure's afectada l'àrea metropolitana i com ens hem de preparar.

Per altra banda, també s'iniciaran en breu els treballs del 3r Informe del Canvi Climàtic a Catalunya, sent per tant un moment idoni per acotar a escala metropolitana i disposar de dades més específiques sobre els riscos del canvi climàtic.

Signatura del Protocol de l'Observatori metropolità del Canvi Climàtic

Aprofitant la sessió d'avui, s'ha signat entre l'AMB i el GECCC un protocol que té per objectiu impulsar la investigació i el coneixement sobre el canvi climàtic a una escala metropolitana, transferint aquest coneixement al món de la gestió municipal. El protocol és la base sobre la qual pivota l'Observatori Metropolità del Canvi Climàtic (METROBS). Així, en el marc de l'Observatori, està previst que durant el 2014 s'iniciïn estudis sobre els riscos del canvi climàtic sobre el litoral metropolità, el verd urbà, la gestió de l'aigua o l'efecte illa de calor.

Els resultats permetran disposar de criteris de gestió (tant per a l'AMB com per als ajuntaments) que es puguin aplicar per augmentar la resiliència i capacitat d'adaptació de les ciutats metropolitanes.

En paral•lel, també s'ha creat la Comissió Tècnica de l'Observatori pel Canvi Climàtic, integrada per tècnics designats provinent dels grups polítics de l'AMB, l'Oficina de Canvi Climàtic, la Diputació de Barcelona, el GECCC, Barcelona Regional i la Direcció de Serveis Ambientals de l'AMB.


El PSAMB

El passat 28 de gener es va aprovar el Pla de Sostenibilitat de l'AMB (PSAMB) que conté un gran volum de dades i eines a disposició de qui les vulgui consultar. Ara es proposa presentar el conjunt d'aquests treballs en un cicle que durant el 2014 tractarà:

- El canvi climàtic a escala metropolitana
- La biodiversitat
- El potencial d'energies renovables
- L'educació per la sostenibilitat

Tots els diàlegs, de 2h de durada i itinerants pel territori metropolità, comptaran amb la presència d'experts que aportaran el seu punt de vista i/o gestors que mostraran les eines desenvolupades en el marc del PSAMB, com per exemple, el mapa del potencial d'energia solar en les cobertes  terrats de les ciutats metropolitanes.