Més de 1.200 persones aconsegueixen identificar 400 espècies protegides en el primer BioBlitz metropolità

| Tema: Biodiversitat

S'han fet més de 1.000 observacions: 839 de fauna i 165 de flora dins dels espais verds urbans de la metròpolis de Barcelona

El BioBlitz metropolità ha estat possible gràcies a l'alineació de les 35 Jugatecambientals: és la primera vegada que han fet censos de biodiversitat urbana simultàniament a la xarxa de parcs metropolitans.

Aquest diumenge 20 de maig l'AMB ha organitzat el primer BioBlitz metropolità a la xarxa de parcs i a les platges, que ha estat tot un èxit de participació. Es buscaven 1.000 apassionats a la natura per recomptar espècies i aquesta xifra s'ha superat, amb més de 1.200 participants. Una jornada de ciència ciutadana i de recerca naturalista en què la gent ha tingut l'oportunitat de conèixer i valorar la gran biodiversitat urbana d'aquests espais verds.

Un total de 35 Jugatecambientals han fet censos d'espècies adaptats a les particularitats de cada espai natural. Per exemple, al parc del Litoral s'ha portat a terme un cens de flora i fauna a la desembocadura del riu Besòs, on els amants de la biodiversitat han pogut experimentar en primera persona que els espais verds urbans, les platges metropolitanes i els cursos fluvials formen part d'una infraestructura verda i blava interconnectada que serveix d'hàbitat de moltes espècies d'ocells i de vegetació.

Què és un BioBlitz?

Un BioBlitz consisteix en una activitat de ciència ciutadana amb l'objectiu principal de fer recompte d'espècies i tenir una radiografia de la biodiversitat en el territori. També es pretén que la gent visqui en primera persona la feina de treball de camp que fan els científics i que alhora permeti l'acostament del coneixement científic a la societat de manera fàcil, didàctica i pedagògica a través de l'experimentació. Es tracta d'un aprenentatge que situa les persones al centre d'aquest procés, on els nens s'hi sentin involucrats i transmetin informació i coneixement que a posteriori sigui molt útil per a investigacions científiques.

En aquest sentit, totes les dades obtingudes durant aquesta jornada s'han bolcat a les plataformes Ornitho i Ocells del Jardí de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), i també han quedat recollides al web de l'AMB a través del visor de fauna.


El BioBlitz, present a les xarxes socials

Les etiquetes BioblitzAMB, #BioblitzMetropolità, #CiènciaCiutadana i #JugatecambientalAMB i el perfil @JugatecaAMB han aconseguit crear una comunitat digital d'aquestes 1.200 persones apassionades per la biodiversitat, de tal manera que tothom ha pogut seguir quines espècies anaven trobant a cada parc en temps real. Participants, entitats col·laboradores i naturalistes amateurs han utilitzat les xarxes socials per penjar imatges de diferents espècies de flora i fauna urbanes. Alguns també han optat per piular vídeos on s'ha vist el procés i mètode dels censos, testings i anellaments científics. Per exemple, la Jugatecambiental del Parc dels Pinetons ha penjat unes imatges enregistrades on es visualitza l'alliberament d'un ocell observat en la sessió d'anellament científic.

Documents relacionats