La planificació participativa del transport, eix central del primer taller del projecte europeu SMART-MR a Ljubliana

| Tema: Mobilitat i transport, Relacions internacionals

L'objectiu del projecte, amb una durada prevista de 5 anys, és afavorir mesures sostenibles per al transport i la mobilitat en àrees metropolitanes. L'AMB ha presentat a la ciutat eslovena el Consell de la Mobilitat com a cas d'èxit de governança i de planificació participativa de la mobilitat.

Del 14 al 16 de setembre, Ljubljana ha acollit el primer taller del projecte SMART-MR (Mesures sostenibles per la resiliència de la mobilitat en àrees metropolitanes), que vol afavorir la transició a un futur urbà de baixes emissions de carboni, amb mesures sostenibles per al transport i la mobilitat a les ciutats. A la trobada, que s'ha celebrat en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura, hi han participat representants de totes les àrees metropolitanes sòcies: Oslo-Akershus (Noruega), Hèlsinki (Finlàndia), Göteborg (Suècia), Budapest (Hongria), Roma (Itàlia), Porto (Portugal), l'AMB (Espanya) i Ljubljana (Eslovènia), que n'és la líder, així com amb la comissària europea de Transport, Violeta Bulc.

Aquest primer taller, centrat en la importància de la governança i la participació dels actors en tot el procés de planificació de la mobilitat sostenible, ha permès intercanviar bones i males pràctiques al voltant de la participació en la planificació del transport i la mobilitat sostenible.

Representants de la Direcció de Serveis de Mobilitat Sostenible i de l'Àrea de Relacions Internacionals de l'AMB, juntament amb l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat i l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), també implicats en el projecte, han participat en la sessió "Whom to involve" (A qui implicar), entorn de la identificació dels actors del territori (administracions, líders d'opinió, societat civil, universitats...), de com incloure grups més febles, de quina legislació hi dóna suport, així com d'eines de cara a la motivació dels actors.

En aquest context, l'AMB ha presentat la creació del Consell de Mobilitat, el nou òrgan consultiu i participatiu que va néixer el juliol del 2016 i que agrupa més de 200 actors metropolitans vinculats a la mobilitat i compromesos amb la seva sostenibilitat. La resta de socis també ha exposat els casos i experiències de les seves àrees metropolitanes. La resta de sessions han girat entorn d'aspectes més pràctics, com possibles maneres d'encarar mesures impopulars (com podria ser l'endarreriment en l'obertura d'una nova línia de metro), el control i avaluació dels resultats, així com eines innovadores per a promoure la participació dels agents rellevants.

El workshop ha comptat també amb una visita al centre de Ljubljana, en què els socis han pogut conèixer exemples de pacificació del trànsit, com el seu servei de Bicikelj (Bicing), la política d'aparcament, els vehicles elèctrics o el cotxe compartit (car sharing).

El Projecte SMART-MR

L'objectiu general de l'SMART-MR (Sustainable measures for achieving resilient transportation in metropolitan regions) és donar suport a les autoritats locals i regionals en la millora de les polítiques de transport i mobilitat i proporcionar mesures sostenibles per aconseguir un transport i una mobilitat resilients i de baixes emissions a les àrees metropolitanes.

El projecte té una durada de cinc anys, en dues fases: una primera fase de tres anys, iniciada l'abril del 2016, per a l'intercanvi, aprenentatge i elaboració de plans d'acció, i una segona fase de dos anys per a la seva implementació. El pressupost total és de 2.215.566 €, dels quals 1.954.409 € estan subvencionats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per al Programa Interreg Europa. 

L'AMB participarà en els tallers d'intercanvi de bones pràctiques i desenvoluparà un Pla de mobilitat urbana sostenible a partir de les seves competències i del Pla metropolità de mobilitat urbana. També serà responsable d'organitzar la conferència final del projecte a Barcelona el 2020.

Documents relacionats