L'AMB demana a la unió europea una aposta més metropolitana a les seves polítiques

| Tema: Relacions internacionals

El 2050, un 80% de la població europea viurà en grans ciutats i metròpolis

El vicepresident d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, Alfred Bosch, ha viatjat aquesta setmana a Brussel·les, on ha mantingut una sèrie de reunions amb diferents representants de la Comissió Europea, el Parlament Europeu o el Comitè de les Regions.

L'objectiu principal d'aquesta missió política és sensibilitzar les institucions de la Unió Europea sobre la importància de les àrees metropolitanes, donar a conèixer la iniciativa European Metropolitan Authorities (EMA) i establir un diàleg sobre temes lligats a l'Agenda Urbana Europea, tot plegat des d'una òptica metropolitana.

El vicepresident d'Internacional i de Cooperació de l'AMB s'ha reunit amb la comissària de Política Regional i Urbana, Corina Cre?u, juntament amb una delegació de presidents, alcaldes i regidors de les àrees metropolitanes de Varsòvia, Manchester, Torí, Tolosa, Porto, Oslo i Tessalònica. Tots junts han defensat el paper que les àrees metropolitanes tenen a Europa i han reclamat que les polítiques europees tinguin en compte aquesta dimensió territorial. La delegació d'electes metropolitans també ha fet arribar aquest missatge al Parlament Europeu, on s'han reunit amb l'eurodiputat responsable de temes urbans, Jan Olbrycht.

A la tarda, Alfred Bosch i el  vicepresident del Comitè de les Regions, Karl-Heinz Lambertz, han inaugurat la "Conferència sobre les àrees metropolitanes en la futura política de cohesió". Bosch ha demanat que la política de cohesió destini més fons a les àrees metropolitanes i ha manifestat que "les àrees metropolitanes són els espais on es generen els més alts nivells de riquesa, competitivitat, ocupació, innovació i educació, però també els més castigats per l'atur, la pobresa i els problemes amb l'habitatge, la mobilitat i la qualitat de l'aire. La majoria d'aquests temes han de ser tractats des d'un enfocament supramunicipal, per tant creiem que una governança metropolitana forta és clau per garantir la cohesió social i la qualitat de vida a la UE".

Més de 170 persones han assistit a la jornada, on han intervingut representants de les institucions europees, de l'OCDE, electes com l'alcalde del Gran Manchester, el president de l'Àrea Metropolitana de Porto i vicepresidents i regidors de les àrees metropolitanes de Tolosa, Torí i Tessalònica. El vicepresident de l'AMB ha proposat que "en el proper període post 2020 la política de cohesió prioritzi temes com la qualitat de l'aire, la mobilitat sostenible, el patrimoni natural, la innovació i la competitivitat, l'atur i l'exclusió social, la convivència i el dret a la ciutat, la governança i la cooperació territorial".

Així mateix, ha presentat els resultats de l'estudi elaborat per l'AMB sobre la Gestió dels fons estructurals de la UE a 14 àrees metropolitanes, que posa en relleu la necessitat que les àrees metropolitanes assumeixin més responsabilitats en la gestió dels fons i que participin en el seu disseny i programació.

A la cloenda, on també ha intervingut el president de la regió de Llombardia i membre del Comitè de les Regions Raffaele Cattaneo, Bosch ha anunciat que la propera trobada política d'Àrees Metropolitanes Europees (EMA) se celebrarà enguany a Varsòvia el proper 20 d'octubre. La iniciativa EMA va sorgir a Barcelona l'any 2015, i la segona edició va tenir lloc el 2016 a la ciutat de Torí.

En aquesta missió, Bosch també ha mantingut reunions amb Amadeu Altafaj, representant permanent de Catalunya davant la Unió Europea, i amb l'eurodiputat Jordi Solé. Entre altres qüestions, han parlat sobre l'inici de les negociacions de la futura política de cohesió de la UE, que actualment destina un 35% del pressupost de la UE a les ciutats i regions europees.

Documents relacionats
Enllaços relacionats
Publicacions relacionades