Els FAD premien una promoció d'habitatge públic del Baix Llobregat

| Tema: Habitatge

Es tracta de la promoció H2 del Saló Central de Sant Boi de Llobregat, que comprèn 79 habitatges. El jurat ha destacat el disseny i l'ús dels espais comunitaris, que faciliten les relacions socials entre els veïns i també potencien la vinculació amb l'exterior

La nova promoció d'habitatges protegits al Saló Central de Sant Boi de Llobregat, promoguda per l'AMB a través de l'IMPSOL, ha estat la guanyadora de la 62a edició dels premis FAD d'arquitectura.

El jurat ha destacat el disseny i la disposició dels espais comunitaris de l'edifici, que faciliten les trobades veïnals i les relacions socials dins de la comunitat de veïns. En aquest sentit, el jurat ha afirmat que "la promoció té l'ambició de construir una comunitat i no només un edifici". També ha emfatitzat que "es tracta d'una arquitectura amb esperit propositiu, atenta i còmplice amb el context, que origina espais pensats per a la vida en comú en estreta sintonia amb el paisatge físic i humà. Una intervenció d'habitatge públic que exprimeix les potencialitats del lloc més enllà dels límits convencionalment establerts en aquest tipus de projectes".

L'edifici, fruit d'un concurs públic d'arquitectura de l'any 2009, ha estat liderat pels arquitectes Mariona Benedito, Martí Sanz i l'estudi Herreros i construït per l'empresa Acsa Sorigué.

La sostenibilitat és un dels eixos importants en la construcció, en què la reducció del consum energètic i el màxim aprofitament dels recursos naturals han estat els criteris principals de construcció. Els més importants són els següents:
  • Ús de materials de construcció que autoregulen la temperatura i eviten l'entrada i la sortida tant de la calor com del fred.
  • Ús de grans obertures a les estances principals –sales d'estar i dormitoris– perquè l'interior dels habitatges tingui més lluminositat .
  • Ús de proteccions solars: porticons a la façana i passeres a l'interior de l'edifici.
  • Col·locació de finestres als extrems dels habitatges, de tal manera que es genera corrent d'aire.
  • Aparells d'alta eficiència aerotèrmica que serveixen per proveir l'edifici d'aigua calenta sanitària (ACS).
  • Instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta.
Amb tot això, l'edifici obté una qualificació energètica A i s'aproxima a l'estàndard d'edificis NZEB (edificis de consum gairebé nul). 

El vestíbul, que té dos accessos, tant des del carrer de Baldiri Net i Figueres com des del parc, dona accés als 79 habitatges a través d'un únic nucli central que aglutina les escales i els ascensors. Aquests donen accés tant a les plantes d'habitatges com a les d'aparcament. Dels 79 habitatges, 48 són de tres habitacions, 30 de dues i 1 d'una habitació.

La promoció també té dos locals situats a la planta baixa, 118 places d'aparcament i 10 trasters, a més d'espais destinats a l'aparcament de bicicletes.

L'edifici H2 es troba enmig d'un parc de gran qualitat, també promogut per l'IMPSOL. Aquest espai públic, de 27.468 m², esta constituït per àmplies zones verdes i la disposició de pèrgoles representatives d'aquest barri que proporcionen ombra en aquest espai. 

Aquesta promoció forma part del Pla d'habitatge assequible que l'AMB va aprovar l'abril del 2017, un full de ruta que posarà en venda i lloguer 785 habitatges protegits a l'àrea metropolitana de Barcelona. 

Documents relacionats