Ciutat de ciutats smart

| Tema: Smartcity

L'AMB participa a l'Smart City Expo World Congress 2018 amb nous serveis

Com a ciutat de ciutats intel·ligents a escala metropolitana, l'AMB està present per quart any consecutiu a la fira Smart City Expo World Congress que es duu a terme al recinte firal de l'Hospitalet de Llobregat del 13 al 15 de novembre del 2018.

L'administració metropolitana ha presentat, en aquesta edició, les seves darreres novetats i la consolidació de les seves eines intel·ligents, com ara la Plataforma Smart AMB.

L'estand es divideix en diverses àrees temàtiques per presentar i visualitzar les eines i els projectes de l'AMB: desenvolupament d'infraestructures intel·ligents a les Rondes de Barcelona; plataforma intel·ligent de gestió de serveis metropolitans i noves tecnologies i serveis aplicats a la mobilitat neta i sostenible o, els programes i projectes de la nova Agència de Desenvolupament Econòmic. Enguany, l'AMB ha habilitat un espai de promoció a sis empreses metropolitanes innovadores del sector de les smart cities, és a dir ciutats intel·ligents.

Nous projectes intel·ligents

La novetat més rellevant és la instal·lació de més de 50 bàculs de gran capacitat tecnològica al llarg dels 36,2 km de les Rondes de Barcelona —infraestructura de la qual l'AMB s'encarrega de la gestió i manteniment— i la creació d'un centre de gestió metropolità d'aquesta anella viària. Aquesta nova infraestructura tecnològica i la tecnologia 5G servirà per obtenir dades sistematitzades i aconseguir una gestió encara més eficient d'aquesta infraestructura vertebradora de la metròpolis de Barcelona.

Les funcions més importants seran la regulació de la intensitat de la il·luminació dels túnels, en funció de les condicions ambientals i el flux de trànsit, el control del gàlib dels camions mitjançant tecnologia làser, servei de megafonia per comunicar incidències als usuaris de la via i facilitar informació i dades, a través de càmeres, sobre els vehicles que hi circulen: volum de trànsit, matrícula de vehicles, velocitat, existència de mercaderies perilloses. Totes aquestes dades seran gestionades des de la plataforma Smart AMB, que permetrà l'ús de les dades massives per facilitar la presa de decisions en temps real i a mitjà i llarg termini.

Aquesta plataforma de l'AMB que recull, a través de diverses fonts, dades que després serveixen per millorar serveis, es consolida com a plataforma intel·ligent per als municipis metropolitans. Integrant la gestió de parcs i platges metropolitanes (més de 40.000 incidències en un any) amb la futura gestió de les dades generades des dels serveis de Rondes o de les instal·lacions metropolitanes que gestionen i transformen els residus.

Nous serveis tecnològics per combatre la contaminació atmosfèrica

En aquest àmbit, destaca la instal·lació de càmeres connectades en panells informatius que informen els conductors en temps real si els vehicles disposen d'etiqueta ambiental. Els mateixos panells emeten missatges en cas d'avís preventiu o episodi de contaminació.

També és present el Visor metropolità de qualitat de l'aire que permet conèixer els nivells dels principals contaminants atmosfèrics (NO2, PM10 i O3).

Finalment es presenten unitats mòbils amb càmeres OCR per garantir la fluïdesa del servei de l'autobús i dissuadir els conductors de cometre les infraccions més freqüents i, el primer mòdul físic del nou e-Bicibox, servei de bicicleta elèctrica compartida que l'AMB.

Aplicacions col·laboratives

L'AMB també presenta, l'app AMB Mobilitat i l'app AMB Bus a demanda, que permet reservar el serveis d'autobús metropolità a demanda des del mòbil, ara en període de proves.

Reactivació econòmica

L'estand de l'AMB acull el nou web de l'Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic que, a banda dels continguts de programes, projectes, recursos i serveis de l'Agència, integra plataformes de servei smart com ara, els cercadors immobiliaris i el cercador de serveis per a empreses i emprenedoria. 

Documents relacionats
On
Marker
Fira de Barcelona L'Hospitalet de Llobregat