5.700.000 € en la protecció del patrimoni

| Tema: Inversions, Patrimoni, Turisme

El Programa de foment del patrimoni cultural i industrial rehabilitarà edificis i béns d'interès històric

El ple del Consell Metropolità ha aprovat la relació de projectes seleccionats per la Comissió Directora del Programa de foment del patrimoni cultural i industrial de l'AMB. L'objectiu d'aquest programa, que ja encara la segona convocatòria, és la protecció i rehabilitació d'edificis amb un potencial turístic especial i de generació d'activitat econòmica als municipis metropolitans.

Dins del Pla d'inversions 2016-2019, dotat amb 269,66 milions d'euros destinats a finançar inversions en espais naturals, espais públics, infraestructures i equipaments, hi figurava la importància de posar en valor el patrimoni metropolità (cultural, arquitectònic, arqueològic, industrial, agrari, natural i turístic), que dona identitat als diferents municipis i serveix per caracteritzar l'àrea metropolitana.

Els projectes seleccionats optaran al finançament europeu a través de fons FEDER, gràcies al conveni FEDER-AMB 2014-2020 signat el 2017 entre l'AMB i la Generalitat de Catalunya, que aporten un cofinançament del 50 % d'una inversió de 60 milions d'euros en projectes metropolitans que compleixin els requisits exigits per la normativa europea.

Les actuacions seran finançades al 50 % entre cada ajuntament i l'AMB, que també s'encarregarà de redactar el projecte i de la direcció d'obres.

Projectes seleccionats

Les actuacions seleccionades busquen la recuperació d'un conjunt d'edificis amb valor arquitectònic, vinculats a la història de la regió metropolitana. Es tracta d'edificis i béns fabrils de finals del segle XIX i principis del XX, vinculats a l'inici de la industrialització a Catalunya i amb un valor patrimonial i cultural.

S'ha prioritzat el patrimoni industrial relacionat amb els cursos fluvials i canals de conducció d'aigua. A més del seu valor individual, l'organització en xarxa per agrupacions temàtiques d'aquests edificis permetrà elaborar recorreguts d'interès turístic metropolità, crear sinergies intermunicipals i incidir en el desenvolupament econòmic dels municipis.

AJUNTAMENT   PROJECTE  
Begues Centre de recepció de visitants i adequació dels accessos al jaciment arqueològic de la cova de Can Sadurní.
Gavà Projecte executiu de rehabilitació de l'edifici de la Unió de Cooperadors.
Molins de Rei Projecte del mòdul C d'El Molí.
Montcada i Reixac Reforma interior de la Casa Larratea. Viabilitat del projecte a mitjà i llarg termini i usos futurs.
Sant Cugat del Vallès Projecte tècnic d'actuacions de restauració de paraments en les façanes oest i est del monestir de Sant Cugat.
Sant Cugat del Vallès Projecte bàsic i d'execució de rehabilitació de les cobertes de llevant de l'església del monestir de Sant Cugat del Vallès.
Tiana Reforma i rehabilitació del complex cultural del Casal de Tiana: Sala Albéniz.

Documents relacionats
On
Marker
Seu de l'AMB Barcelona