Roure Forcat

Categoría: Vegetación singular

Municipios: Sant Vicenç dels Horts

IMG

Essent un arbre ja centenari, aquest roure martinenc forma, juntament amb l'om del camí i els arços del torrent, un interessant marc vegetal que dona la benvinguda a aquest punt d'entrada del parc.

Galeria 1

Nom científic: Quercus pubescens
Família: Fagàcies
Alçària: 18 metres
Edat estimada: 107 anys (2019)

Denominació

Castellà: roble pubescente
Anglès: downy oak

Port

Des de prop de terra, les dues branques principals s'eleven amb força i sostenen una capçada irregular, que dibuixa una forma peculiar i deixa passar la llum.

Escorça

Fosca i molt fissurada, amb branquetes cobertes de pèls.

Fulles

Caduques, lobulades, de 5 a 9 cm de llargada i amb el revers pelut. A la tardor agafen color torrat i resten a l'arbre durant força temps.

Floració

Abril-maig. Les flors masculines es disposen en aments allargats i pènduls. Les femenines surten individualment o en grups de dues o tres. Són molt petites i difícils de veure.

Fruit

Aglans, amb forma ovoide i recoberts per un barretet escamós. Es disposen solitaris o en grups de dos o cinc i maduren la tardor del mateix any.

Usos

La fusta del roure és dura, compacta i molt apreciada per a la construcció i l'ebenisteria. Aquestes propietats li han valgut ser símbol de força en diferents cultures. Se l'aprecia en la fabricació de botes de vi, ja que té fama de donar al vi un gust incomparable. També s'utilitza com a llenya i en la fabricació de cartró. L'escorça, rica en tanins, s'ha utilitzat per adobar cuirs. Els aglans són aliment per al bestiar.

Equipamientos relacionados
  • Imagen del parque
    Municipios:
    Sant Vicenç dels Horts
    Inauguración:
    1990
    Superficie:
    118.386 m2