Roserar

Categoría: Vegetación singular

Municipios: Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern

IMG

Els rosers autòctons són originaris de l'hemisferi nord i són els avantpassats dels rosers ornamentals.

Nom científic: Rosa sp
Família: rosàcies

Denominació

Castellà: rosaleda
Anglès: rosegarden

Port

Els rosers són una família d'arbustos i lianes amb una gran diversitat de mides i formes. N'existeixen més de 200 espècies diferents.

Escorça

La majoria de rosers tenen tiges llenyoses, amb espines, i un sistema d'arrels profund.

Fulles

Tenen el marge serrat i estan compostes per entre 5 i 9 folíols. La majoria de rosers són de fulla caduca, però també en podem trobar de fulla perenne.

Floració

Les roses són les flors d'aquesta família de plantes i, sovint, apareixen agrupades en poms. Totes les flors estan formades per 5 pètals, d'una gran varietat de mides i colors, i poden ser perfumades.

Fruit

S'anomenen gavarrons. Són carnosos, arrodonits i d'un color vermell intens. A l'hivern, un cop han caigut les fulles, poden persistir a la planta.

Origen i hàbitat

Els rosers autòctons són originaris de l'hemisferi nord i són els avantpassats dels rosers ornamentals. D'aquests darrers, n'existeixen més de 20.000 varietats i, actualment, se'n poden trobar entre 2.000 i 3.000 al mercat.

Usos

Planta ornamental, utilitzada per fabricar perfums i olis essencials. També és emprada en l'àmbit culinari.

Saps què?

Al parc de Torreblanca hi ha uns sis-cents rosers! Simó Dot en va iniciar el cultiu a finals del segle XIX i el seu fill, Pere Dot, es va convertir en un expert reconegut internacionalment gràcies a les seves experimentacions amb les hibridacions. Entre els anys 1940 i 1970, tots els conreus de la finca es van convertir en un roserar, "Rosers Torreblanca", cultivats pel roserista Francesc Bofill. Actualment, el roserar del parc posa en valor la memòria històrica entorn de la cultura de la rosa. Hi ha plantades espècies de roses pròpies del Baix Llobregat. L'Associació d'Amics de les Roses de Sant Feliu manté una part del roserar i organitza activitats obertes a tothom per donar a conèixer aquest patrimoni.

Publicaciones relacionadas
Equipamientos relacionados
  • Imagen del parque
    Municipios:
    Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern
    Inauguración:
    2005
    Superficie:
    95.938,68 m2