Pollancre

Categoría: Vegetación singular

Municipios: Santa Coloma de Gramenet

IMG

El pollancre és un arbre caducifoli (perd la fulla durant la temporada més freda de l'any després de lluir colors de tardor) típic dels boscos de ribera d'Europa, nord d'Àfrica i sud-oest d'Àsia.
Aquest exemplar, en haver crescut aïllat, ha desenvolupat el port característic d'aquesta espècie: el seu tronc principal és ample i fort, i compta amb una gran densitat de branques que formen una capçada densa i ben equilibrada.
Té uns 50 anys i és, per tant, anterior a la construcció del parc de Can Zam. Fa 18 m d'alçària, el perímetre del tronc mesura 2,5 m (a 1,3 m d'alçada) i el diàmetre de la capçada fa uns 6 m.

Nom científic: Populus nigra
Família: Salicàcies
Alçària: 18 metres
Edat estimada: 55 anys (2019)

Denominació

Castellà: chopo, álamo negro
Anglès: black poplar

Port

Robust, amb un tronc principal recte i capçada ampla i densa. Pot arribar als 30 m.

Escorça

De color gris negrosa amb solcs longitudinals.

Fulles

Penjades d'un llarg pecíol, són triangulars o romboïdals, amb els marges dentats i la punta allargada. El seu color verd brillant es torna groc daurat abans de caure a la tardor.

Floració

A principis de primavera. Les flors masculines i les femenines estan en exemplars diferents, agrupades en aments. Els femenins, d'uns 7 cm, són de color blanc verdós.

Fruit

Càpsules amb forma ovoide de color verd, agrupades formant raïm. D'abril a maig, alliberen llavors minúscules que s'escampen gràcies a llargs pèls cotonosos.

Origen i hàbitat

Terrenys humits i vores de rius i torrents d'Europa i Àsia oriental, associats a salzes, oms i freixes. A casa nostra, viuen a terra baixa i muntanya mitjana.

Usos

Plantats sovint a parcs i jardins per les seves qualitats decoratives, per la seva bona ombra o per fer de paravent. La seva fusta clara, flexible i fàcil de treballar s'ha utilitzat per fer braços i cames ortopèdics, vagons de tren, joguines, prestatges, escuradents o pasta de paper. De les gemmes se n'extreu una substància medicinal diürètica.

Equipamientos relacionados
  • Imagen del parque
    Municipios:
    Santa Coloma de Gramenet
    Inauguración:
    1999
    Superficie:
    113.405 m2