Òstria

Categoría: Vegetación singular

Municipios: Barcelona

Òstria

Originària del sud-est d'Europa i Àsia Menor, pot arribar a fer 20 m d'alçària.

Nom científic: Ostrya carpinifolia
Família: betulàcies
Alçària: 14 metres
Edat estimada: 90 anys
Pol·linització: anemòfila (vent)
Dispersió de les llavors: anemocòria (vent)

Denominació

Castellà: carpe negro, falso carpe
Anglès: european hop-hornbeam

Port

L'òstria és un arbre de mida mitjana i de capçada arrodonida que pot arribar a fer 20 m d'alçària.

Escorça

De color gris, llisa, tot i que aviat s'obre en petites clivelles que es fan més abundants i profundes amb l'edat. Els branquillons són d'un color marró fosc i pilosos.

Fulles

Les fulles són ovalades, de 4 a 10 cm de llargada i entre 2 i 5 cm d'amplada, acuminades (acabades en punta) i arrodonides a la base. Tenen el marge doblement dentat, amb dents molt agudes. L'anvers és d'un verd fosc, mentre que el revers és d'un verd més pàl·lid, esparsament pilós.

Floració

A la primavera. Les flors, d'un sol sexe, es troben en un mateix exemplar. S'agrupen en aments. Les masculines, que fan uns 7 cm, es formen a finals de la tardor però no s'obren fins la primavera, quan omplen tot l'arbre de color groc-verd.

Fruit

Formen raïms pènduls de 5 cm de longitud, primer de color verd pàl·lid, per passar després a groc, i resten a l'arbre fins a la tardor, quan es tornen de color marró.

Origen i hàbitat

Sud-est d'Europa i Àsia Menor. Acostuma a trobar-se sobre sòls calcaris però, en general, és molt poc exigent quant a la natura dels sòls. Fins i tot pot créixer en els que són secs i rocallosos, però prefereix sòls francs i frescals.

Usos

És un bon arbre d'ombra i es fa servir en jardineria, però no li agrada viure enmig de la gespa. La seva fusta és dura i resistent, i té diverses aplicacions. Produeix un excel·lent carbó vegetal.

Saps què?

El nom llatí deriva de la paraula grega ostrua, que significa "com un os". Fa referència a la duresa i resistència de la fusta, que en alguns indrets s'anomena fusta de ferro.

Equipamientos relacionados
Puntos de interés relacionados
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Itinerario
    Descripció:
    L'itinerari botànic del Jardí Botànic Històric és una proposta de recorregut per descobrir el Jardí, conèixer i entendre la diversitat d'espècies vegetals de gran valor botànic i patrimonial que l'habiten. Alguns arbres són tan singulars que estan catalogats com arbres d'interès local o monumental, com el camforer, el carpí i el fals plàtan, entre d'altres. Aquest itinerari es pot seguir amb un dossier, que conté informació dels 23 exemplars que formen l'itinerari amb la seva descripció, l'origen, l'ús i la singularitat.