Cedre del Líban

Categoría: Vegetación singular

Municipios: Badalona

Cedre del Líban

Originari del Líban, de Síria i de Turquia, pot arribar a fer 40 metres d'alçària.

Nom científic: Cedrus libani
Família: pinàcies
Alçària: 25,2 metres
Edat estimada: 111 anys (2018)

Denominació:

Castellà: cedro del Líbano
Anglès: cedar of Lebanon

Port:

Arbre que pot arribar a fer 40 metres d'alçària. Als exemplars més joves la capçada té forma cònica, però, amb els anys, es torna més irregular.

Escorça:

Esquerdada, d'un color bru grisós.

Fulles:

Tenen forma d'agulla (aciculars) i és per això que s'anomenen acícules. Són petites, amb una longitud d'entre 30 i 35 mm, i apareixen en grups de 20 o 30 en forma de pinzells.

Floració:

A la primavera. Les flors masculines són de color bru groguenc i apareixen dretes sobre la branca. Les flors femenines són molt més petites, gairebé diminutes.

Fruit:

Són pinyes de forma arrodonida que poden fer entre 8 i 12 cm de llarg. Apareixen cada dos anys i triguen un any a madurar. Al principi són de color verd grisós i quan són madures, de color gris fosc.

Origen i hàbitat:

Originari del Líban, de Síria i de Turquia. Viu en boscos entre els 900 i els 2.100 metres d'altitud. No suporta bé l'excés d'humitat en l'aire.

Usos:

La seva fusta és una de les més denses, dures i aromàtiques del món. Els egipcis n'utilitzaven la fusta en la construcció de les piràmides i de la saba en fabricaven un oli per a la momificació.

Saps què?

El cedre del Líban ha estat un arbre important per a moltes civilitzacions, amb referències en textos que gairebé es remunten als orígens de l'escriptura.

Publicaciones relacionadas
Equipamientos relacionados