Sessió tècnica de gestió de platges

| Tema: Playas

Van assistir-hi al voltant de 80 persones de perfils molt diversos

Imatge de la jornada

El dimecres 16 de novembre es va celebrar una sessió tècnica sobre la gestió integral de les platges metropolitanes organitzada per l'AMB. Es va fer en format híbrid, presencial i telemàtic, i van assistir-hi al voltant de 80 persones.

El perfil dels assistents, igual que els continguts de la jornada, va ser de caire divers. La gestió de les platges és transversal i involucra des de tècnics municipals a representants d'administracions públiques, passant per investigadors científics o entitats i empreses relacionades amb la gestió dels espais públics.

Daniel Palacios, cap del Servei de Platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, va ser l'encarregat de presentar la jornada, que tenia programades vuit ponències.

Marta Murrià va presentar els resultats obtinguts en l'enquesta de satisfacció d'usuaris de les platges metropolitanes, així com l'estudi de freqüentació. Els resultats d'aquests dos estudis del 2022 han estat molt positius. La valoració de satisfacció general ha estat de 7,76 punts i l'afluència a les platges metropolitanes ha estat d'11 milions de persones.

Després, de nou Palacios va exposar les millores en la gestió integral de les platges que s'han portat a terme durant el 2021 i el 2022, així com les novetats en relació amb els nous contractes de gestió ambiental i manteniment d'equipaments, mobiliari i instal·lacions de les platges.

La tercera ponència de la jornada va ser conduïda per Pau Guzman, tècnic de Comunicació del CREAF, i Isabel Martín, cap de Secció de Qualitat i Medi Ambient de l'AMB. Van explicar l'evolució i darrers resultats del l'Observatori Metropolità de Papallones, un estudi que fa un seguiment de les papallones diürnes com a indicadores de biodiversitat a les platges metropolitanes.

A continuació, es van tractar els criteris de gestió i valoració de l'experiència de les platges per a gossos des de la perspectiva municipal. Rosa Trenado, regidora de l'Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Àrea de Benestar Animal de l'Ajuntament de Badalona, va explicar la prova pilot al seu municipi. Èric Plaza, tercer tinent d'Alcaldia i president de l'Àmbit de Manteniment i Qualitat de l'Espai Públic i els Barris de l'Ajuntament de Gavà, va explicar i valorar el funcionament de la primera platja per a gossos al delta del Llobregat.

Posteriorment, Patrícia Giménez i Font, directora de Platges de l'Ajuntament de Barcelona, va compartir la seva experiència en la implantació del projecte "Platges sense fum" i les conclusions de la prova pilot realitzada.

La cinquena intervenció la van realitzar Karen Soacha, investigadora de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), i Alba Barrera, responsable de Gestió Ambiental del Servei de Platges de l'AMB. Es van centrar en els objectius del projecte europeu GUARDEN, en el qual participen l'AMB i l'ICM, i que té com a objectiu millorar el coneixement de la biodiversitat i d'altres indicadors de les platges a través de la participació i la ciència ciutadana aportant eines de millora per a la gestió d'aquest espais.

Des de la localitat francesa de Sète, Patrick Armenio, del Servei d'Espais Naturals de Sète Agglopôle Méditerranée, hi va participar a través d'una connexió en directe. Va exposar l'experiència de l'administració local amb el projecte de protecció del litoral amb barreres submergides de geotèxtils omplerts de sorra que han aturat la regressió de les seves platges.

Finalment, en la darrera ponència, José A. Jimenez, catedràtic en Enginyeria i Gestió Costera de la UPC, va explicar els resultats dels estudis previs de la dinàmica litoral del sud metropolità, que posen de manifest el dèficit de sorres malgrat les aportacions i la fragilitat de les platges en la situació actual. Daniel Palacios va exposar les conclusions de la proposta d'actuacions de millora i protecció de les platges del litoral nord i l'anàlisi dels transvasaments del port del Masnou.

La cloenda de la jornada va anar a càrrec de Jordi Bordanove i Richart, coordinador dels Serveis de Promoció i Conservació de l'Espai Públic de l'AMB.

Documentos relacionados
Enlaces relacionados