Nou faristol i pòster sobre els ocells

| Tema: Parques

Formen part de la col·lecció sobre biodiversitat de parcs i platges

El faristol instal·lat en un parc

Durant el mes de novembre s'han començat a instal·lar nous faristols informatius sobre les espècies d'ocells més representatives que es poden observar a la xarxa de parcs metropolitans. Els primers parcs que disposen d'aquest nou senyal són el parc del Pi Gros de Sant Vicenç dels Horts i el parc de Can Zam de Santa Coloma de Gramenet. Tots dos estan equipats amb Aules Ambientals que el podran utilitzar com a suport divulgatiu a les activitats educatives i familiars que s'organitzen. En el propers mesos el cartell s'instal·larà a la resta dels parcs metropolitans.

El faristol "Els ocells" vol donar a conèixer la importància dels parcs urbans i periurbans com a peça clau en la conservació de la biodiversitat a les ciutats. Les zones arbrades, zones obertes, construccions o punts d'aigua que hi podem trobar afavoreixen la creació de diferents hàbitats on viu una gran diversitat d'ocells. El fet que hi hagi ocells ajuda, per exemple, a controlar les poblacions d'insectes sense l'ús de productes químics i, per tant, converteix els parcs en espais més saludables. 

El nou cartell proposa un joc amb pistes per conèixer amb més detall algunes de les espècies. També convida a consultar a través d'un codi QR una versió digital on es pot sentir el cant dels diferents ocells, així com consultar en quins parcs s'han observat. També té un apartat que mostra algunes curiositats sobre les aus. Entre d'altres, podem saber el nom d'algunes espècies que ens ajuden a combatre les erugues de la processionària o per què s'instal·len estructures per promoure la biodiversitat, com les caixes niu i les menjadores d'hivern.

Aquests suports informatius formen part de la col·lecció sobre la biodiversitat dels parcs i les platges metropolitans, que l'AMB ha anat instal·lant en els darrers dos anys. El cartell "Els ocells" s'uneix a "Les dunes", "El jardí de papallones" i "El llac", que també tenen l'objectiu de posar en valor la importància ecològica d'aquests espais en la preservació de la biodiversitat.

Aquesta acció d'informació i sensibilització forma part del conjunt d'actuacions que l'AMB ha integrat en la gestió dels parcs metropolitans, a més de les tasques habituals de manteniment per mantenir-los en bon estat i per conservar i millorar els ecosistemes. S'inclou també dins del Pla de millora de la biodiversitat, que preveu nombroses iniciatives de recuperació, promoció i conservació als parcs i platges.

El visor de fauna de l'AMB 

La versió digital del pòster "Els ocells", a banda dels cants, mostra dades reals de les observacions de les diferents espècies representades. Aquesta informació s'obté del visor de fauna, una eina que l'AMB va posar en funcionament amb la col·laboració de l'equip tècnic de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) ja fa uns anys.

El visor de fauna mostra les observacions recollides a la base de dades Ornitho.cat que gestiona l'ICO. L'anàlisi de les dades recollides ens ha permès saber que el 2019, als parcs i platges metropolitans es van observar 248 ocells, dels quals més del 70 % són espècies protegides, com la puput, la mallerenga, la cadernera, el raspinell o el picot verd.

Aquesta dada pren especial rellevància quan es contrasta amb el total d'espècies observades a Catalunya: s'estima que el nombre d'espècies observades als parcs i platges representa el 63 % del total d'espècies observades a tot Catalunya. 

Documentos relacionados
Publicaciones relacionadas
  • Pòster dels ocells
    Tema:
    Biodiversidad
    Tipo:
    Divulgativo
    Público:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edición:
    Fichas técnicas
    Soporte:
    Electrónico