Neteja manual a les platges

| Tema: Playas

L'accés amb màquines no és possible en alguns punts

En alguns punts de les platges metropolitanes on no és possible accedir amb maquinària pesada es fan tasques de neteja manual. És una feina que es fa diàriament durant la temporada de bany i també en temporada baixa.

Concretament, es netegen de manera manual els accessos a les platges i a tots els seus elements (senyals informatius, dutxes, bancs, papereres, passeres, etc.), els jocs infantils i esportius i les esculleres, espigons, pluvials i rieres, que són competència de l'AMB. En aquests espais es compta amb suport de vehicles 4x4 i petites màquines de mà de suport com hidronetejadors i bufadors.

En el cas de les zones amb al valor ecològic com, per exemple, les ZEPA (zones d'especial protecció per a les aus) i també els espais dunars, la neteja és exclusivament i rigorosament manual. D'aquesta manera s'evita l'accés de grans màquines com les garbelladores, que amb el pes i el moviment que fan de la sorra podrien malmetre l'equilibri ecològic i la nidificació.

ZEPA

En el espais ZEPA la neteja extreu els sòlids inorgànics i perillosos, però no els residus vegetals que arriben amb l'onatge, ja que aporten estructura i afavoreixen l'hàbitat i l'alimentació de diferents espècies de fauna com el corriol camanegre.

Hi ha espais ZEPA a les platges del Remolar i la pineda de Cal Francès a Viladecans i al Remolar i la Roberta del Prat de Llobregat. En aquesta última, la neteja manual es fa exclusivament en període de cria del corriol camanegre (de l'1 de març al 31 de juliol) i amb ajuda mecànica la resta de l'any.

Espais dunars

La neteja de les zones dunars del delta de Llobregat, així com la de les zones protegides a banda i banda de la desembocadura del riu Besòs (platges de Sant Adrià de Besòs), es fa durant tot l'any de manera estrictament manual i procurant trepitjar al mínim possible la vegetació. De la mateixa manera, es duen a terme tasques com la retirada de vegetació invasora o les plantacions.

Els residus plàstics o d'origen antròpic es retiren dels espais dunars, però no les restes vegetals que arriben amb l'onatge, ja que actuen com a protecció d'aquests sistemes. 

Documentos relacionados
Enlaces relacionados