Menys insecticides als parcs

| Tema: Parques

S'instaura un control de plagues que evita danys en altres éssers vius

Marieta (Adalia bipuncata)
Marieta (Adalia bipuncata)
L'AMB està instaurant el "Control integrat de plagues i malalties en la xarxa de parcs" amb l'objectiu de millorar la qualitat ambiental, reduir o eliminar insecticides i fer una gestió més sostenible dels parcs.

La finalitat de l'actuació és controlar o acabar amb la plaga, tot fent el menor dany possible a d'altres éssers vius i especialment a les persones, és a dir, utilitzant sempre la solució més eficaç per a la plaga i alhora, la menys nociva pel medi ambient i la salut pública.

Enguany, per exemple, s'han reduït considerablement els tractaments químics i s'ha optat, en alguns casos, per tècniques com l'endoteràpia en arbrat, que consisteix en inocular directament el producte antiplaga dins de l'arbre amb una punxada al tronc.

En els darrers anys, amb aquest mètode s'han tractat diverses espècies d'arbrat, entre les que destaquen les alzines i els oms.

Les plagues tractades mitjançant lluita biològica han estat:
  • La psila del cercis, amb el depredador Anthocoris nemoralis.
  • El pugó de les xicrandes, freixes, xitalpes, til·lers, acers, pollancres, salzes, cirerers, pomeres, pereres..., amb el parasitoide Aphidius colemani  i el depredador Adalia bipuncata (marieta).
  • El pugó dels hibiscus amb Aphidius colemani. Les actuacions que han implicat deixar anar l'Aphidus s'han realitzat amb força èxit sobre les plagues que s'han tractat.
Durant els últims mesos s'han reduït molt els tractaments amb insecticides i, com a conseqüència, als parcs ha augmentat la fauna útil que, a banda de millorar la biodiversitat, és molt important pel control de les plagues mateixes. Per exemple, les marietes són fauna útil perquè mengen pugons, i tant elles com les seves larves fan molta feina en el control de la plaga de pugons.

Més accions de lluita biològica

Dins del control integrat de plagues i malalties a la xarxa de parcs metropolitans també s'estan aplicant accions dirigides a la prevenció d'aquestes plagues i malalties, com ara:
  • Realització d'esmenes amb adobs a base d'àcids húmics i aminoàcids per reforçar l'arbrat amb manca de vigor, per millorar l'estat general de l'arbre i reduir  la possibilitat de contraure plagues o malalties.
  • En algunes de les superfícies de gespes i prats regats, incorporació en les ressembres de l'adobat a base d'àcids húmics i aminoàcids per augmentar la retenció d'aigua i nutrients i per millorar l'estructura del terreny.
  • Augment de les superfícies d'encoixinats amb l'objectiu de reduir l'ús dels herbicides, a banda de millorar la retenció d'aigua per a la vegetació.

Documentos relacionados
Enlaces relacionados