Indicadors socioambientals dels parcs

| Tema: Parques

Són un instrument molt útil per avaluar l'estat d'aquests espais

Una parella al parc del Turonet

El servei de parcs de l'AMB disposa d'unes noves fitxes que analitzen l'evolució d'alguns indicadors socioambientals dels parcs metropolitans. Aquests indicadors fan referència a 7 aspectes: característiques generals, ecologia, residus, qualitat ambiental, aigua, energia i ús públic, i són un instrument molt útil per avaluar l'estat dels parcs ja que ofereixen dades quantitatives que permeten observar l'evolució dels serveis al llarg del temps i, d'aquesta manera, poder definir tendències desitjables.

La base d'aquestes fitxes són diversos estudis que s'han publicat en els darrers anys, com ara el "Sistema d'indicadors ambientals de la xarxa de parcs metropolitans", o la "Guia dels valors socials i ambientals dels parcs metropolitans".

Incorporació de nous indicadors

Cadascun dels 51 parcs que conformen la xarxa té una fitxa d'indicadors propis. També s'ha elaborat una fitxa genèrica en la qual es calculen els valors de tota la xarxa de parcs metropolitans.

En la revisió del 2020, s'han incorporat nous valors que no constaven en estudis anteriors, com ara la població potencial que té un parc a 15 minuts a peu, la renda individual de la població al voltant del parc, el nombre d'espècies d'ocells observats, la retenció de carboni i contaminants o la capacitat termoreguladora dels parcs.

Aquestes noves dades han permès evidenciar el potencial d'aquests espais públics. Destaca el fet que, ara, més d'1,3 milions de persones tenen a 15 minuts caminant un parc metropolità, la capacitat termoreguladora de la xarxa de parcs se situad a -1,3 ºC, amb parcs que superen els -2,5 ºC, o bé la retenció de carboni de més de 115 tones de carboni/any.

Imatge del gràfic
L'anàlisi d'aquestes dades facilita una aproximació al coneixement de la sostenibilitat dels parcs metropolitans, ajuda a determinar amb més detall els punts forts i febles de cada grup d'indicadors i a definir-ne els límits desitjables en funció del tipus i de les característiques del parc, així com potenciar-ne els que es considerin prioritaris. Tota aquesta informació fa més eficient la gestió, la planificació i/o el disseny de futures intervencions de millora de la qualitat d'aquests espais per a l'ús de les persones,   

Les dades mostren valors del 2018. Actualment s'està treballant en la recopilació de dades del 2020.

Enlaces relacionados
Publicaciones relacionadas