Bona valoració d'Infoplatges

| Tema: Playas

Amb prop de 133.000 visites, la consulta de l'ocupació de platges rep una valoració positiva

Imatge de la pantalla de la web app en un mòbil

Un cop finalitzada la temporada de bany a les platges metropolitanes, la valoració del nou servei d'informació sobre l'ocupació ha estat molt positiva. El servei s'oferia tant a través de la web app Infoplatges (prop de 33.000 visites) i del portal web (més de 100.000 visites). Així, des de la segona setmana de juny fins a principis de setembre s'han produït prop de 133.000 visites al servei digital metropolità per conèixer el grau d'ocupació de les platges, una dada que indica que l'eina ha estat útil per evitar aglomeracions de visitants a les platges i poder mantenir la distància de seguretat.

El servei d'ocupació es va dissenyar arran de la necessitat de regular l'ocupació de les platges que imposava la situació de pandèmia de covid-19. A través de la web app Infoplatges s'ofereix informació en temps real de l'aforament d'aquests espais. Coordinat per l'AMB amb els vuit ajuntaments del litoral metropolità (Castelldefels, Gavà, Viladecans, el Prat de Llobregat, Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Montgat), va entrar en funcionament al final de la darrera fase del confinament, data que va coincidir pràcticament amb l'inici de la temporada alta de bany.

Les categories que orientaven els usuaris diferenciaven entre baixa ocupació (s'hi pot anar sense problema), alta (encara és possible anar-hi, però ens podem trobar la platja plena quan hi arribem) i platja plena (no és recomanable anar-hi). El sistema s'actualitzava cada 15 minuts.

L'anàlisi de les dades ens indica que l'ocupació plena de les platges metropolitanes es va concentrar majoritàriament en els caps de setmana de finals juny i juliol, i en menor mesura durant el mes d'agost.

Els municipis amb l'ocupació més alta (amb més dies registrats dins de les categories "platja plena" o "alta ocupació") han estat estat Gavà i Sant Adrià de Besòs, seguits del Prat de Llobregat i Montgat. Castelldefels, Viladecans, Barcelona i Badalona són els municipis amb més dies de "baixa ocupació". El conjunt de les dades recollides en tot el litoral metropolità indiquen que en el 68 % dels casos s'informava de "baixa ocupació" de les platges, en el 25% d'"alta ocupació" i en el 7% de "platges plenes".

La pràctica totalitat de les platges metropolitanes ha registrat alguns dies de màxima capacitat. Dins de cada municipi les dades han estat molt similars, fet que ens indica que els usuaris s'han informat per repartir-se homogèniament entre les diferents platges. Aquesta distribució ha permès mantenir la distància de seguretat necessària. A més, en comptes d'ocupar majoritàriament la franja de vora de mar, s'ha fet ús de tota la superfície de la platja, tot seguint les recomanacions de les autoritats.

El servei d'ocupació ha acomplert, per tant, l'objectiu plantejat. Els usuaris de les platges metropolitanes han tingut informació actualitzada del grau d'ocupació de totes les platges de l'àrea metropolitana de Barcelona abans de sortir de casa i, d'aquesta manera, s'han pogut evitar les acumulacions de públic en platges i passeigs marítims, així com afavorir el repartiment dels usuaris entre els diferents espais.

Documentos relacionados
Enlaces relacionados