Nou calendari ZBE Rondes Barcelona

| Tema: Movilidad sostenible

Les sancions entraran en vigor el 15 de setembre i s'amplien les moratòries

L'AMB, els cinc ajuntaments que integren la ZBE Rondes BCN i la Generalitat reactiven el desplegament de la ZBE per evitar tornar als alts nivells de contaminació d'abans de la crisi sanitària de la COVID-19 i intentar prevenir, així, malalties associades a la mala qualitat de l'aire.

El 15 de setembre entraran de nou en vigor les sancions, ajornades l'1 d'abril per la pandèmia, per a motos i cotxes als quals no els correspon distintiu ambiental de la DGT. Així ho han anunciat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda, el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, i la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, Mercè Rius, durant una roda de premsa telemàtica que s'ha fet des de la seu de l'administració metropolitana.

Nou full de ruta

Juntament a l'anunci de la data d'entrada en vigor del règim sancionador, també s'ha presentat l'ampliació de les moratòries que permeten la circulació de diversos vehicles, entre els quals cotxes d'autònoms amb rendes baixes, atenent les conseqüències socioeconòmiques derivades de la crisi de la COVID-19. En aquest sentit, s'ha ampliat el llindar econòmic a partir del qual s'hi poden acollir: ha passat d'1,1 vegades l'IPREM a 2 vegades l'IPREM. D'aquesta manera, tots els autònoms que compleixin aquests requisits disposaran d'una ampliació de 3 mesos de moratòria per circular per la ZBE Rondes de Barcelona sense distintiu ambiental de la DGT. És a dir, fins a l'1 d'abril del 2021.
Per a les furgonetes, camions i autobusos (N1, N2, N3, M2 i M3) als quals no els correspon distintiu ambiental DGT també s'han ampliat els terminis de la moratòria per circular.

El nou full de ruta fixa el següent calendari:

  • Furgonetes (N1): ampliació de 3 mesos de la moratòria, és a dir, fins a l'1 d'abril del 2021.
  • Vehicles pesants, camions i autocars petits (N2, N2 i M2): ampliació de 6 mesos, fins a l'1 de juliol del 2021.
  • Autobusos i autocars (M3) destinats al transport col·lectiu: ampliació de 12 mesos, fins a l'1 de gener del 2022.
Per tal de fer arribar aquest nou calendari a la ciutadania, s'impulsarà una nova campanya de comunicació, s'enviaran cartes d'avís als propietaris de vehicles sense distintiu ambiental de la DGT durant els mesos de juliol i agost i s'obriran les oficines presencials d'atenció a l'usuari (Zona Franca i OAC metropolitanes). Finalment, s'establirà una taula de coordinació metropolitana, conformada per l'AMB i els cinc municipis que integren la ZBE Rondes BCN, amb l'objectiu de fer un seguiment i una avaluació permanent del desplegament de la mesura.

Contra els alts nivells de contaminació

Preservar la qualitat de l'aire i evitar retornar a la situació habitual d'alts nivells de contaminació en l'entorn metropolità és l'objectiu d'aquest desplegament. Segons el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat, Antoni Poveda: "Les zones de baixes emissions, com la ZBE Rondes BCN, han vingut per quedar-se, com a eina per reduir la contaminació i protegir la salut de les persones". El vicepresident metropolità també ha destacat la sensibilitat de la ciutadania contra els alts nivells de contaminació i ha anunciat que "en els propers mesos també es crearan altres zones de baixes emissions en municipis metropolitans".

Cal recordar que la tendència de la recuperació del transport públic està sent molt més lenta que la del vehicle privat (turismes i motocicletes). La demanda del transport públic s'ha reduït un 70 %, respecte a la reducció del 30 % de la mobilitat amb vehicle privat. Aquests factors, juntament amb l'increment estructural del comerç electrònic, suposaran un fort augment de les emissions de contaminants (NO2, PM i carboni negre) i faran que empitjori la qualitat de l'aire.

L'AMB ha impulsat recentment noves mesures de suport per facilitar el canvi d'hàbits i acompanyar el desplegament de la ZBE Rondes BCN, com les subvencions per a la renovació de vehicles comercials per a autònoms, que properament estaran disponibles, i altres serveis metropolitans i mesures que ja funcionen amb èxit des de fa temps, com ara la targeta verda metropolitana o l'impuls de la bicicleta.

Documentos relacionados