Parcs i pedals al Besòs

Imatge de l'activitat
Tema:
Bicicleta, Biodiversidad, Ecología, Movilidad sostenible, Sostenibilidad
Tipo:
Actividad en el entorno
Público:
Formación reglada
Cuándo:
Del al
Dónde:
Aula ambiental Isabel Muñoz, Av. de Francesc Macià, 223I, 08921, Santa Coloma de Gramenet - PUNT DE TROBADA: Aula ambiental Isabel Muñoz  (Ver)
Programa:
Compartim un futur / Compartamos un futuro

Inscripción

Descripción

L'activitat 'Parcs i pedals al Besòs', orientada a la població en edat escolar (10-14 anys), té com a punt de sortida l'Aula Ambiental Isabel Muñoz, al parc metropolità de Can Zam.

L'activitat consta de tres parts. En primer lloc, una activitat de descoberta (sense bicicleta) dels valors socioambientals del parc de Can Zam, el seu paper de connector ecològic, i la seva situació dins dels itineraris pedalables a l'entorn del Besòs. A continuació, es realitza una sessió teòrica per donar a conèixer a l'alumnat quines són les normes de circulació en bicicleta i per quina infraestructura s'aconsella que els joves circulin en bicicleta de forma segura. En tercer lloc, una sessió pràctica que inclou un recorregut en bicicleta per la via pública del municipi, i que contempla aturades per tal d'explicar els valors ambientals de diferents equipaments i indrets del municipi. A més, es relacionarà el paper de la mobilitat sostenible per a la millora de la qualitat de l'aire de la ciutat.

Consultar activitats prèvies i posteriors al catàleg.

Durada

3 hores 

Horaris

De dilluns a divendres en horari de matí i tarda. No es pot realitzar abans de les 9.30h.

Inscripcions

Cal fer reserva prèvia a través de l'enllaç d'inscripcions.
El període d'inscripcions de cada temporada s'inicia l'1 de juliol.
Durant el mes d'agost no hi ha servei educatiu.

Requeriments / Material imprescindible

 • Saber anar amb bici
 • Mínim 2 acompanyants
 • Calçat còmode
 • Gorra i protector solar
 • Aigua i esmorzar
El nombre màxim de participants per grup és de 30, inclosos acompanyants (condicionat pel número de bicicletes).

Objectius

Can Zam

 • Contextualitzar el parc de de Can Zam dins el territori metropolità i dins la xarxa de parcs metropolitans.
 • Identificar i posar en valor les característiques del parc que permeten millorar la qualitat ambiental de les ciutats.
 • Identificar la fauna present a Can Zam: ocells, amfibis i rèptils.
 • Identificar la vegetació autòctona pròpia d'un parc amb disponibilitat d'aigua: vegetació lacustre (joncs, lliris...), vegetació d'ambients humits (pollancres, oms...) i vegetació de ribera en cas que n'hi hagi (freixes, salzes...).
 • Conèixer la migració d'aus (rutes habituals, parades d'hivernació, espècies reproductores i estivals) i per què és important tenir parcs amb disponibilitat d'aigua al territori.
 • Confegir un índex de qualitat per determinar el valor natural de Can Zam i proposar estratègies de millora per naturalitzar el parc i fomentar-ne encara més la biodiversitat.
 • Interpretar els diferents ecosistemes presents a Can Zam: zona urbana, zona d'aigua (llac o bassa), zona de vegetació vinculada a la presència d'aigua, zona de vegetació plantada, zona d'antics cultius, zona propera al riu, etc.
 • Incidència de les persones en aquest espai i en la biodiversitat.
Itinerari bicicleta
 • Comprendre i augmentar els coneixements dels entorns urbans, dels carrers i del trànsit que hi ha.
 • Fomentar i desenvolupar actituds ciclistes segures, ja sigui circulant individualment o en grup, per la calçada dels carrers secundaris, carrils bici, espais de convivència amb els vianants.
 • Descobrir espais de la ciutat on podem gaudir de l'ús de la bicicleta de manera segura i relaxada.
 • Conèixer les particularitats d'ús i circulació del parc de Can Zam i de la llera del riu.
 • Conèixer les particularitats de la circulació per la ciutat de Santa Coloma de Gramenet.

Adaptació NESE

L'activitat està adaptada per a persones amb necessitats específiques de suport educatiu. En cas de mobilitat reduïda s'haurà de valorar cada cas.

Marker
Aula ambiental Isabel Muñoz Av. de Francesc Macià, 223I, 08921, Santa Coloma de Gramenet - PUNT DE TROBADA: Aula ambiental Isabel Muñoz
¿Cómo ir?
Transportes en las inmediaciones de...
Publicaciones relacionadas
Equipamientos relacionados
 • Imagen del parque
  Municipios:
  Santa Coloma de Gramenet
  Inauguración:
  1999
  Superficie:
  113.405 m2
Puntos de interés relacionados
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Aula ambiental
  Descripció:
  L'aula ambiental Isabel Muñoz és un espai de suport per a les activitats educatives i lúdiques de temes ambientals adreçades a les escoles, les famílies i el públic general que tenen lloc al parc de Can Zam; també serveix de punt de trobada i de magatzem.
  La principal singularitat d'aquest equipament n'és la ubicació, ja que relaciona en un mateix punt la ciutat, les persones i el medi natural. D'aquesta manera, ajuda a reforçar els vincles dels ciutadans amb el seu entorn més proper, alhora que aprenen i descobreixen els valors dels parcs i platges metropolitans. L'edifici és modular i de nova construcció, edificat amb criteris de sostenibilitat i pensat per combinar el treball amb grups de públic a l'interior i a l'exterior. El material principal és la fusta i incorpora detalls constructius a la façana que promouen la biodiversitat del parc: caixes niu, un hotel d'insectes i un refugi per a ratpenats.