ZBE Rondes de Barcelona

| Tema: Contaminación, Movilidad sostenible

Entra en funcionament l'àrea de circulació restringida per als vehicles més contaminats

Des de l'1 de gener funciona la zona de baixes emissions ZBE Rondes de Barcelona, una àrea on es restringeix la circulació als turismes, les motos i els ciclomotors més contaminants i que no disposen d'etiqueta ambiental de la DGT (Eco, 0, C i B). Aquesta àrea inclou el terme municipal de Barcelona (excepte la Zona Franca industrial i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes) i els municipis que circumden les rondes de Dalt i del Litoral (Sant Adrià de Besòs, l'Hospitalet de Llobregat i part d'Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat).

La restricció de la ZBE està activa de dilluns a divendres, des de les 7 del matí fins a les 8 del vespre. A partir del 2021, també quedaran afectats per les restriccions els vehicles més pesants, com les furgonetes, els camions i els autobusos sense etiqueta ambiental.

L'activació de la ZBE és una de les mesures municipals per vetllar per la qualitat de l'aire de Barcelona i protegir la salut dels ciutadans dins la ciutat. S'ha comprovat que la influència del transport i la mobilitat sobre la contaminació atmosfèrica és de més del 50 % en l'àmbit de la ZBE, però puja fins al 70 o al 80 % en les zones més denses de la conurbació de Barcelona.

De fet, la contaminació atmosfèrica repercuteix de manera rellevant en la salut de tots i és la responsable directa de més de 500.000 morts prematures l'any a Europa i de més de 3.000 morts prematures l'any a l'entorn metropolità de Barcelona. Amb la ZBE es fa front a una realitat inqüestionable: tots els municipis que conformen la metròpolis de Barcelona es troben sotmesos a uns nivells de contaminació que excedeixen els llindars màxims establerts per la UE i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i constitueixen una greu amenaça per a la salut pública.

Des del programa Compartim un Futur treballem per explicar per què és important cuidar la qualitat de l'aire amb diverses propostes educatives per a la ciutadania, que s'inclouen en la temàtica "Salut ambiental i mobilitat sostenible", o el projecte d'aprenentatge servei (ApS) "Els vigilants de l'aire", per a estudiants de primària i ESO.

Documentos relacionados
Publicaciones relacionadas
  • Imatge de la publicació
    Tema:
    Sostenibilidad, Salud ambiental
    Tipo:
    Didáctico
    Público:
    Formació reglada
    Edición:
    Dossier
    Soporte:
    Electrónico