Dia de les zones humides

| Tema: Biodiversidad

Les zones humides, refugis per a la flora i la fauna

El 2 de febrer se celebra el Dia Internacional de les Zones Humides, destinat a cridar l'atenció de tots els ciutadans sobre aquests punts estratègics, de gran importància per a la flora i la fauna, però també pel paper que desenvolupen com a reguladors en entorns urbans.

Per commemorar-lo, el Programa metropolità d'educació per a la sostenibilitat (PMES) ofereix un seguit d'activitats de descoberta de les zones humides metropolitanes:

La llera del riu Llobregat 
Depuradora Gavà i l'espai natural de la Murtra
Flora i fauna a la desembocadura del riu Besòs
Aigua i biodiversitat al parc de Can Zam

Les zones humides són espais coberts en la seva major part d'aigua, de manera temporal o permanent, amb poca profunditat, i amb un paisatge ben característic: canyissos i jonqueres esdevenen refugi per a tot tipus d'animals i les plantes subaquàtiques i conviuen amb arbres i arbustos ben adaptats a aquests entorns canviants. Acullen una gran biodiversitat d'organismes, que troben en aquests espais un entorn ideal per establir-s'hi o l'utilitzen com a punt de parada en els seus llargs viatges.

A part de l'important paper que tenen des d'un punt de vista naturalístic, esdevenen indispensables en la gestió de l'espai des de la perspectiva urbana. Les zones humides regulen els fluxos d'aigua: es converteixen en reservoris en moments de sequera, servint de recàrrega per als aqüífers, o actuen com a zones d'inundació en temporades humides i eviten desbordaments i inundacions de les zones urbanes i els conreus.

La protecció d'aquestes zones està contemplada en el Conveni de Ramsar, un tractat internacional per a la conservació i l'ús sostenible de les zones humides.

Documentos relacionados