Comptabilitat energètica als ajuntaments

| Tema: Energia

L'AMB imparteix un taller als tècnics municipals

Imatge d'un termòstat

El passat 3 de juny l'AMB va impartir un taller formatiu als tècnics dels ajuntaments metropolitans. La sessió forma part de l'activitat de l'Oficina de Transició Energètica.

La formació tenia com a objectiu, d'una banda, familiaritzar els responsables municipals amb la nova eina de comptabilitat energètica per poder treure-li el màxim rendiment. I, de l'altra, oferir informació sobre la campanya d'optimització de potències dels subministraments elèctrics públics als ajuntaments de la metròpolis.

A la jornada hi van assistir 25 tècnics dels 14 ajuntaments que han iniciat el contracte amb un sistema de comptabilitat energètica: Begues, Castellbisbal, Cervelló, Corbera de Llobregat, el Papiol, la Palma de Cervelló, Molins de Rei, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat.

Campanya d'optimització de potències elèctriques

Dins del Programa marc d'actuacions en energia i clima (PMEC) i, específicament, en el context del projecte Ajuntaments 100% Renovables 2030, l'AMB impulsa una campanya d'optimització de potències elèctriques en els subministraments municipals.

Aquesta campanya té com a principal objectiu optimitzar la potència contractada de tots els subministraments elèctrics dels ajuntaments del territori metropolità, que es calcula que són aproximadament 6.000 kW. L'optimització busca anar més enllà dels informes habituals i vol oferir un veritable suport i acompanyament que garanteixin fer efectius i duradors en el temps els estalvis calculats.

A més a més, es vol aconseguir que part d'aquests estalvis es destinin a l'impuls del monitoratge energètic i/o la telegestió dels equipaments municipals, de manera que es creï un procés de millora contínua.

Les eines de comptabilitat energètica, i en particular el SIE, són eines de gran utilitat per assolir aquestes fites.

Hi ha alguns aspectes que han estat fonamentals per a l'inici d'aquesta iniciativa. En primer lloc, existeix un potencial elevat d'estalvi, que es pot assolir optimitzant les potències contractades pels ajuntaments en els seus subministraments elèctrics. A més, des de l'1 de juny, han entrat en vigor canvis importants en la tarifació dels subministraments elèctrics, fet que fa encara més necessària una revisió d'aquestes potències contractades.

Un altre factor determinant per posar en marxa la campanya ha estat l'Inici del contracte de comptabilitat energètica en 14 municipis metropolitans, mitjançant la plataforma tecnològica SIE de l'empresa Inergy.

També, per part dels ajuntaments metropolitans, hi ha una petició recurrent de poder disposar de l'acompanyament, recursos humans i tècnics de l'AMB per optimitzar la gestió energètica municipal.

Documentos relacionados
Enlaces relacionados
Publicaciones relacionadas
  • Imatge de la publicació
    Tema:
    Energia, Eficiencia energética, Transición energética
    Tipo:
    Tècnic
    Público:
    especialitzat
    Edición:
    Planes y programas
    Soporte:
    Electrónico