Una reserva inesperada de papallones a les platges metropolitanes

| Tema: Playas

  • Un informe de l'Observatori Metropolità de Papallones (mBMS) certifica la importància de la vegetació dunar de la costa per a la proliferació de determinades espècies de voliaines.
  • Es fa una crida als veïns propers a les platges i els parcs perquè ajudin a recollir dades sobre les papallones d'aquests espais.

Dunes a les platges metropolitanes

Resultats inesperats en el tercer informe de l'Observatori Metropolità de Papallones mBMS, el programa de seguiment de voliaines a l'àrea metropolitana de Barcelona. Les platges metropolitanes actuen com a reserves de papallones i la comunitat que hi viu és diferent de la dels parcs. Algunes espècies que als parcs no són dominants, a les platges són les més abundants, i això fa que aquests espais costaners siguin especialment importants per a la conservació de les papallones al territori de la metròpolis.

L'informe també recull els resultats generals de la temporada 2021. Les 50 persones voluntàries que participen en l'Observatori han comptat 2.205 papallones de 40 espècies diferents per al conjunt de parcs i platges estudiats. Això correspon al 20 % de les espècies presents a Catalunya.

El 2022, l'Observatori Metropolità de Papallones anuncia que s'amplia a cinc parcs més i passa a tenir 26 parcs i platges. L'mBMS està impulsat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) i del centre de recerca en ecologia CREAF, dins del Laboratori Metropolità d'Ecologia i Territori de Barcelona (LET) constituït per aquestes entitats.

Gran diversitat de papallones

A les platges s'han identificat 17 espècies de papallones. D'aquestes, les més abundants són la blaveta comuna (Polyommatus icarus) —també molt abundant als parcs—, seguida de la migradora dels cards (Vanessa cardui) i de la safranera de l'alfals (Colias crocea). Aquestes dues darreres són més dominants a les platges que als parcs. Les quatre platges metropolitanes on els voluntaris fan els censos de papallones són la platja de Castelldefels —on s'han observat més individus—, la platja de Gavà, la platja de la Murtra (Viladecans) i la platja del Remolar (el Prat de Llobregat).

Pel que fa als 17 parcs metropolitans, les tres papallones més abundants són la blanqueta de la col (Pieris rapae), la blaveta comuna (Polyommatus icarus) i la barrinadora del gerani (Cacyreus marshalli), que és una espècie invasora que ha arribat relativament fa poc. Els tres parcs amb més diversitat són el parc dels Pinetons (Ripollet), el parc del Canal de la Infanta (Cornellà de Llobgregat) i el parc del Calamot (Gavà).

Crida de voluntaris per fer seguiment de papallones

El 2022, l'Observatori s'amplia amb cinc parcs nous: Parc de la Costeta (Begues), Parc de l'Ermita del Pla de Sant Joan (la Palma de Cervelló), Parc de Can Lluc (Santa Coloma de Cervelló), Parc de Can Rigal (Barcelona) i Parc de la Bastida (Santa Coloma de Gramenet).

Per seguir augmentant el coneixement d'aquests insectes bioindicadors, el projecte fa una crida a voluntaris que vulguin rebre formació i que es comprometin a fer el seguiment de papallones al parc o a la platja que els sigui més còmode: Com participar-hi?.

Vegetació dunar i prats florits: punts calents de biodiversitat

Els resultats del projecte destaquen la importància de la vegetació de platges i dunes costaneres per al manteniment de les papallones de l'àrea metropolitana de Barcelona, fet que les converteix en un hot spot (zona amb molta concentració de biodiversitat).

Pel que fa als parcs metropolitans, els resultats de l'mBMS no deixen cap dubte: els prats dels parcs sotmesos a poques segues, sense reg i lliures d'herbicides i fitosanitaris tenen més biodiversitat de papallones que els prats tradicionals formats per gespa o que els prats regats. D'acord amb això, l'AMB segueix afavorint els prats florits sempre que sigui compatible amb l'ús públic dels espais, ja que tenen molts beneficis per a la biodiversitat i els serveis ecosistèmics associats.

Documentos relacionados
Enlaces relacionados
Publicaciones relacionadas