Salut, pobresa de temps i desconnexió digital, els eixos principal del Congrés Mundial de Recerca en Usos del Temps i la Time Use Week

| Tema: Desarrollo socioeconómico

S'obren les inscripcions a la Time Use Week i al Congrés Mundial de Recerca en Usos del Temps, que se celebrarà presencialment a Barcelona del 25 al 29 d'octubre.
Altres temes de debat seran la reducció de jornada i les bones pràctiques impulsades pels municipis a favor d'una organització del temps més sostenible, igualitària, corresponsable i eficient. Per finalitzar el Congrés, es presentarà la primera declaració mundial on es demana regular el dret al temps com un dret de la ciutadania.
El coorganitzen la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, la DIBA, l'AMB i la BTUI fruit d'un acord marc amb l'objectiu d'impulsar pactes del temps en tot el territori català per millorar la vida de la ciutadania i posicionar Catalunya i els seus municipis com a referents mundials.

Setmana dels Usos del Temps

L'Associació Internacional de Recerca en Usos del Temps (IATUR, per les seves sigles en anglès) celebrarà el 43è Congrés Mundial a Barcelona del 27 al 29 d'octubre dins dels actes que formen part de la Time Use Week (també coneguda com a Setmana dels Horaris).

L'objectiu del Congrés és mostrar els avenços de la recerca i connectar-los amb polítiques del temps concretes i aplicables per a la ciutadania. El Congrés tindrà dues ponències principals: una que connecta la salut pública i les polítiques del temps en l'era postcovid, en què conversaran Oriel Sullivan, professora de sociologia de gènere a la University College London (UCL) i responsable de l'Enquesta europea harmonitzada sobre usos del temps al Regne Unit entre el 2014 i el 2015, i Carmen Cabezas, metgessa i doctora en Medicina i actualment secretària de Salut Pública. La segona ponència versarà sobre la mesura dels usos del temps i com ens poden ajudar a combatre la pobresa del temps i, especialment, l'impacte per gènere, en una conversa entre Anne Clémenceau, directora de l'Eurostat i responsable d'enquestes de temps europees, Lídia Arroyo, sociòloga i antropòloga especialitzada en gènere i inclusió digital, i Indira Hiraway, directora i professora d'economia del Centre per Alternatives de Desenvolupament (CFDA) a l'Índia i especialista en pobresa del temps. Aquests esdeveniments seran en anglès i accessibles per a les persones inscrites al Congrés. L'ecosistema de recerca català disposa d'un preu reduït per poder accedir al congrés.

Serà una ocasió clau per connectar l'ecosistema de recerca i polític català i internacional amb usos del temps i enfortir el lideratge de Catalunya i els seus municipis, especialment Barcelona i la seva metròpolis, com a referents mundials del temps saludable, igualitari i productiu, que beneficiarà tota la ciutadania i, especialment, els col·lectius més afectats per la pobresa de temps (dones i persones amb menys recursos).

La Time Use Week acabarà amb la presentació d'una declaració mundial pionera per promoure el dret al temps com un dret de la ciutadania.  

El Congrés s'emmarca dins dels actes que formen part de la Time Use Week, que inclou tres actes principals: un acte sobre el futur del treball, una jornada de polítiques locals i regionals del temps i la presentació de la Declaració de Barcelona sobre les polítiques de  temps.

La inauguració comptarà amb Carl Honoré, veu del moviment slow, Carla Estivill, de la Fundación Estivill Sueño, Tània Verge, consellera d'Igualtat i Feminismes, Laura Pérez, regidora de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Montserrat Ballarin, vicepresidenta de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic de l'AMB, Lluïsa Moret, presidenta de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la DIBA, i Marta Junqué, co-coordinadora de la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI).

Després de la inauguració, la Time Use Week continuarà amb un debat sobre dos temes d'actualitat laboral: el dret a la desconnexió digital i la setmana de 4 dies, amb ponents com Alex Agius, membre del Parlament Europeu i portaveu de l'informe sobre el Dret a la Desconnexió (2021), Manuela Geleng, directora de Jobs and Skills de la DG de Treball de la Comissió Europea, Joaquín Pérez Rey, secretari d'Estat de Treball i Economia Social del Govern d'Espanya, i Charlotte Lockhart, presidenta de 4 Day Week Global, fundació pionera en promoure la setmana de 4 dies.

El dimarts 26 se celebrarà durant tot el dia la jornada de polítiques del temps locals i regionals, per fomentar l'intercanvi de bones pràctiques. Es presentaran les conclusions dels debats de polítiques locals que s'han fet durant aquest any, com ara, entre d'altres, la ciutat dels 15 minuts i les polítiques del temps aplicades durant la pandèmia. Així mateix, es formalitzarà el rellançament de la Xarxa Local i Regional de Governs per les Polítiques de Temps. En la jornada hi participaran municipis de tot Catalunya i d'Europa com Barcelona, Terrassa, Girona, Lleida, Estrasburg, Rennes, Milà o Bolzano, entre altres.

I per acabar, com a punt àlgid, el MHP Pere Aragonès i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, conjuntament amb el president de l'IATUR i membres de l'Organització Internacional del Treball, presentaran la primera declaració política internacional sobre polítiques del temps, signada per les principals institucions, organitzacions i centres de recerca mundials, que demana reconèixer el dret al temps com un dret de la ciutadania i que també formalitza un full de ruta 2022-2024 per aconseguir que la UE inclogui recomanacions concretes del dret al temps i que es formalitzi l'Agenda local i regional del temps.

Tots els actes de la Time Use Week seran gratuïts, en modalitat híbrida i traduïts simultàniament (català i anglès). Per assistir-hi cal registrar-se prèviament. La majoria se celebraran a Sant Pau, tot i que també hi haurà actes descentralitzats en diferents punts del territori, com a Girona i Lleida, o organitzats per organitzacions socials: PIMEC, AEBALL, Respon.cat, entre altres.

La Time Use Week i el Congrés els organitzen conjuntament la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la BTUI, amb el suport de l'oficina de Barcelona de la Comissió Europea i del Parlament Europeu i el Diplocat.

La participació i coorganizació de la Time Use Week i el Congrés Mundial de Recerca en Usos del Temps s'emmarca en l'acord entre l'AMB i la BTUI per impulsar polítiques del temps a la metròpolis, que compta amb un conveni anual, un dels objectius del qual és afavorir el paper dels municipis com a principals motors de les polítiques de temps.

Documentos relacionados