La metròpolis de Barcelona rep 158 milions d'euros de la UE per transformar la mobilitat

| Tema: Movilidad sostenible

L'AMB ha obtingut finançament per valor de 40 milions d'euros, el 100 % de l'import total a què optava. 15 municipis metropolitans han obtingut 118 milions d'euros. Els de més de 50.000 habitants, han aconseguit 109,5 M€ de l'import total a què optaven. Els de més de 20.00 habitants, 9,1 M€. Aquests ajuts, resolts pel Govern central, es dedicaran a la compra de 149 busos elèctrics, la creació de 5 ZBE locals, al nou servei de bici compartida AMBici i suposaran 11 milions d'euros per finalitzar la Bicivia, entre d'altres

Esplugues de Llobregat

La metròpolis de Barcelona rep 158,6 milions d'euros provinents dels fons europeus Next Generation per dur a terme actuacions que potenciïn la mobilitat sostenible i ajudin a reduir la contaminació ambiental. Aquesta primera convocatòria d'ajuts que ara ha resolt el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), s'ha dut a terme en el marc del seu Pla de recuperació, transformació i resiliència (Pla España Puede) del Govern central, i era exclusiva per als projectes propis de municipis i agrupacions supramunicipals com l'AMB.

L'AMB ha obtingut finançament per valor de 40 milions d'euros, l'import total a què optava. D'aquesta manera, l'AMB rebrà el 100 % de la inversió necessària prevista per als 19 projectes que l'AMB i els municipis metropolitans van acordar el setembre del 2021, quan es va optar a la convocatòria.

15 municipis metropolitans han obtingut finançament per valor de 118,6 milions d'euros. Els municipis de més de 50.000 habitants, que tenien opció a dues sol·licituds i optaven a 175,5 M€ (112 M€ en primera sol·licitud i 63,5 en segona), han aconseguit 109,5 M€. S'ha aconseguit el 98 % de l'import total a què optaven en primera sol·licitud. Es tracta dels municipis de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Castelldefels, Viladecans, el Prat de Llobregat i Cerdanyola del Vallès.

Els municipis d'entre 20.00 i 50.000 habitants, amb una opció de sol·licitud, optaven a 13,6 M€ i han obtingut finançament per valor de 9,1 M€. És a dir, el 67 % de l'import al qual optaven.

"Celebrem aquesta bona notícia, que ens permetrà acabar de fer realitat una veritable transformació de la mobilitat metropolitana i fer-la molt més sostenible. Aquest nou èxit metropolità ha estat possible gràcies a l'intens treball de l'AMB i els municipis metropolitans, que han propiciat unes condicions òptimes per maximitzar les oportunitats del fons europeu", explica Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB. "Les polítiques de mobilitat sostenible desenvolupades els darrers anys —encapçalades pel model de ZBE Rondes BCN— han posicionat l'AMB i els seus municipis a l'avantguarda de tot l'Estat i així s'ha reconegut des del Govern central i des d'Europa", afegeix.

Projectes destacats: autobusos elèctrics, nou servei AMBici i ZBE locals
Aquests 158,6 milions d'euros dels fons Next Generation EU permetran finançar actuacions estratègiques per a la metròpolis de Barcelona, totes incloses en les quatre línies marcades pel Pla de l'Estat:

  • Transformació de les flotes de transport públic a un model de zero emissions: es podran comprar 149 busos elèctrics per a la flota de Bus Metropolità.
  • Impuls de la mobilitat activa i la bicicleta: es dedicaran 7 M€ d'aquest fons a la creació i implantació del nou sistema de bicicleta pública metropolitana, l'AMBici, que es posarà en marxa a finals d'aquest 2022. També es dedicaran 11 M€ d'aquest fons a completar la Bicivia, la xarxa pedalable metropolitana. I així mateix, a l'expansió del Bicibox, l'aparcament segur de bicicletes personals.
  • Accelerar la implantació de les zones de baixes emissions locals: amb la sol·licitud d'aquests fons, entre AMB i municipis s'opta a aconseguir desplegar noves ZBE en 5 municipis i reforçar les existents.
  • Digitalització per a la millora dels serveis públics de transport, més eficiència del sistema, millora de l'accessibilitat i avantatges per a l'usuari del transport públic: permetrà implementar eines de planificació de viatges (per exemple, aplicacions per a mòbils) i millora de la informació del transport, millora dels processos de gestió de bitllets i pagament en el transport urbà, i tecnologies per facilitar l'accés al transport a persones amb mobilitat reduïda o qualsevol tipus de discapacitat o necessitat especial.

Documentos relacionados
Publicaciones relacionadas
  • portada
    Tema:
    Metropolis
    Tipo:
    Divulgativo
    Público:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edición:
    Planes y programas
    Soporte:
    Electrónico