La Barcelona metropolitana ja és un dels principals pols d'impressió 3D del món

| Tema: Políticas sociales

Aquest matí la Fundació BCN Formació Professional ha presentat l'estudi "Noves tendències i necessitats formatives en el sector de la impressió 3D" a la seu del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB).

La investigació s'ha dut a terme amb la col·laboració del CZFB i ha comptat amb el suport de l'AMB i el 3D Incubator.

La impressió 3D suposa una gran oportunitat de crear ocupació, ja que requereix nous perfils professionals que fan necessària la incorporació al sistema formatiu d'aquesta nova forma de produir.

IMG

L'estudi destaca que Catalunya ja és un dels principals pols d'impressió 3D a escala mundial, i la zona de l'àrea metropolitana de Barcelona engloba més de la meitat de les empreses. Tot i això, la majoria de les empreses topen amb barreres d'entrada importants, entre les quals destaca la necessitat d'adequar l'oferta formativa a la realitat econòmica i social actual.

L'estudi ofereix, a més, informació actualitzada sobre la situació i les potencialitats, tendències i necessitats actuals i de futur del sector.

La seu del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha acollit aquest matí la presentació de l'estudi "Noves tendències i necessitats formatives al sector de la impressió 3D", elaborat per la Fundació BCN Formació Professional amb la col·laboració del CZFB i el suport de l'AMB i el 3D Incubator. A l'acte hi han participat Pere Navarro, delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona; Sara Berbel, presidenta de la Fundació BCN Formació Professional; Àngel Tarriño, coordinador de l'Observatori de l'FP; Pau Alarcón, tècnic de l'Observatori de l'FP, i Pablo Valderrama, director del 3D Incubator. Així mateix, la cloenda de l'acte ha estat a càrrec d'Héctor Santcovsky, director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, i Pere Navarro.

Nous perfils professionals

Davant d'aquesta forma de producció innovadora han sorgit nous perfils professionals necessaris, com especialistes en disseny, postprocessament i acabats, o enginyers i tècnics especialitzats en impressió 3D.

Es tracta d'una gran oportunitat de crear ocupació, per a la qual és necessària la incorporació de la impressió 3D al sistema formatiu. Per això és important comptar amb professors especialitzats en la matèria que puguin oferir formació continuada, de manera que l'alumnat adquireixi coneixements i competències en impressió 3D i es creï una oferta formativa orientada a les empreses i les seves plantilles.

En aquesta línia, Pau Alarcón, de l'Observatori de l'FP de la Fundació BCN Formació Professional, ha explicat que "ampliar l'oferta formativa (mitjançant adaptacions en cicles formatius, FP dual, etc.) contribuiria dràsticament a dinamitzar el sector i a reduir les problemàtiques per trobar-hi mà d'obra especialitzada".

Avantatges de la impressió 3D

En els darrers anys, en què s'està desenvolupant la nova economia, la impressió 3D aporta múltiples avantatges que s'adapten a les noves maneres de consumir, produir i transportar. Per exemple, per a la producció a demanda no cal comptar amb estocs, hi ha llibertat en el disseny i la possibilitat de personalitzar a gran escala, es poden crear geometries complexes i sense juntes, i es pot fabricar més a prop del consumidor final. Així mateix, aquesta forma de producció que s'està consolidant, augmenta la sostenibilitat mediambiental i té una vinculació més gran amb l'economia circular.

La seva implementació a la producció industrial ha permès a les empreses augmentar la competitivitat mitjançant una reducció de temps i costos, l'ampliació de les capacitats productives i la millora del servei. Com ha assenyalat Àngel Tarriño, coordinador de l'Observatori de l'FP, "si bé el sector de la impressió 3D encara es troba en una fase inicial, compta amb un potencial enorme, ja engloba àmbits molt variats i la seva evolució apunta cap a una obertura a molts altres sectors".

Tal com ha conclòs Sara Berbel, "cal anticipar les necessitats de talent dels nous sectors productius, que estan cridats a ser els impulsors del canvi cap a un model més sostenible, eficaç, eficient i productiu, que generarà llocs de treball i riquesa al nostre territori".

3D Incubator i DFactory Barcelona, iniciatives pioneres

El delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, ha destacat que "l'entitat està compromesa amb el desenvolupament de la indústria d'impressió 3D i va ser pionera en crear, juntament amb Leitat i l'ajuda de fons FEDER, el 3D Incubator: la primera incubadora d'Europa d'alta tecnologia en impressió 3D, per on ja han passat 75 empreses". La mateixa incubadora es va convertir en un referent de col·laboració publicoprivada en crear un respirador i un bifurcador en temps rècord durant la pandèmia.

Així mateix, el CZFB inaugurarà a finals d'any la primera fase del DFactory Barcelona, amb Leitat com a partner tecnològic. Seran 17.000 m2 destinats a la indústria 4.0 i esdevindrà el principal node d'indústria digital del sud d'Europa. HP ha estat la primera empresa a instal·lar-s'hi per investigar en matèria d'impressió 3D.

El director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Héctor Santcovsky, ha assenyalat "el compromís de treballar en l'estratègia metropolitana de potenciació del sector de la indústria d'impressió 3D en el marc de l'aposta per la reindustrialització del territori i la reactivació econòmica".

Sobre el Consorci de la Zona Franca de Barcelona

El Consorci és una empresa pública que es finança íntegrament amb fons propis, com els arrendaments industrials del Polígon de la Zona Franca de Barcelona, i amb la seva gestió patrimonial. Tot i que el seu camp principal d'activitat és el polígon industrial i la seva zona franca duanera, també promou edificis, sòl urbà i industrial, actua de dinamitzador per la transformació empresarial cap a l'economia 4.0 i organitza esdeveniments d'interès econòmic per a Barcelona, com el saló logístic SIL o l'immobiliari BMP, així com grans esdeveniments de referència amb un format innovador com la Barcelona New Economy Week (BNEW) o la Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW).
En el seu plenari té representants del govern espanyol, l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i de les principals entitats econòmiques de la ciutat.

Sobre la Fundació Barcelona Formació Professional

La Fundació BCN Formació Professional és una organització impulsada per l'Ajuntament de Barcelona, amb finalitat de servei social i sense ànim de lucre. La missió de la Fundació BCN Formació Professional és participar en el desenvolupament socioeconòmic de la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana a partir del foment de la relació entre la formació professional i l'entorn econòmic i social, potenciant una formació adequada i compatible amb les necessitats del sistema productiu i facilitant la transició al món del treball i la plena integració dels estudiants, mitjançant projectes i accions específiques adreçades a les empreses i institucions i als centres de formació.

Sobre l'AMB

Aquest estudi contribueix a la línia de treball de l'Observatori de l'FP i sectors emergents, inclosa juntament amb el foment de la innovació i la internalització de la formació professional a l'acord de treball de la Fundació BCN Formació Professional i l'Àrea Metropolitana de Barcelona per potenciar una formació professionalitzadora de primer nivell i millorar les estratègies d'ocupació claus per a la reducció de les desigualtats socials i la reactivació econòmica del territori.

Documentos relacionados
Enlaces relacionados
Publicaciones relacionadas
  • Portada
    Tema:
    Desarrollo socioeconómico
    Tipo:
    Informativo
    Público:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edición:
    Informe
    Soporte:
    Electrónico
Dónde
Marker
Consorci de la Zona Franca