L'AMB se suma al primer acord entre sector públic, empreses i organitzacions socials que aposta per un sistema alimentari més just, net i saludable

S'adherirà a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana i donarà suport a les activitats de la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible Barcelona 2021. Amb aquesta adhesió, l'AMB i els seus municipis es comprometen a crear una base social i institucional implicada, defensar un medi agrari viu que impulsi la producció local i prioritzar l'equitat social i econòmica

Cartell

El Consell Metropolità d'aquest dimarts, 27 d'octubre, ha aprovat l'adhesió a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana CARM i el suport a les activitats de la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible Barcelona 2021. Amb aquest acord, l'AMB vol impulsar les polítiques públiques transversals i concertades entre diverses escales administratives en l'àmbit de l'alimentació sostenible. Un àmbit que resulta clau per al futur del territori metropolità i que ha cobrat encara més rellevància arran de la pandèmia de la covid-19.

El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) promou, amb la participació de més de 100 entitats, persones i municipis compromesos, aquesta estratègia comuna, la primera entre sector públic, empreses i organitzacions socials per una alimentació justa, neta i saludable, prenent com a referència el territori metropolità.

L'adhesió a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM) suposarà el compromís de l'AMB –juntament amb els municipis metropolitans– per impulsar projectes que puguin contribuir a la transició cap a un model alimentari més just, segur, sostenible i saludable. També permetrà participar en un conjunt d'activitats en matèria d'alimentació, com debats estratègics, o compartir bones pràctiques en l'àmbit de les polítiques alimentàries, entre d'altres. A més, implica els següents compromisos:

  1. Facilitar la participació i la governança per crear una base social i institucional implicada
  2. Defensar un medi agrari viu que impulsi la producció local i el seu valor social i ecològic
  3. Prioritzar l'equitat social i econòmica davant la crisi climàtica i el món després de la pandèmia
Els seus objectius són, en primer lloc, coordinar estratègies i polítiques alimentàries en clau de regió metropolitana; en segon lloc, facilitar la transició cap a un model de més sobirania alimentària i enfortir la resiliència d'un sistema alimentari més just, segur, sostenible i saludable, i en tercer lloc, integrar la mirada metropolitana en les polítiques alimentàries i en el projecte Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021.

Barcelona i la seva metròpolis, Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021

Barcelona i la seva metròpolis seran la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible durant el 2021 i faran un pas més en el propòsit d'impulsar l'alimentació sostenible a tot el territori. Per això, al llarg de tot el 2021, s'organitzaran esdeveniments vinculats a l'alimentació sostenible i es desplegaran un conjunt de polítiques o projectes alimentaris a curt termini per situar la ciutat i el seu entorn metropolità entre les ciutats i regions referents en aquest àmbit.

L'adhesió de l'AMB a les activitats de la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible Barcelona 2021 servirà per donar l'impuls necessari per dissenyar i coordinar el conjunt d'accions que s'han de desenvolupar transversalment des de les diferents àrees i des dels diferents municipis de l'àmbit metropolità.

El projecte aprofita l'oportunitat que suposa que la ciutat de Barcelona i la seva metròpolis hagin estat escollides per acollir la cimera mundial del Pacte de Milà l'octubre de 2021, de polítiques alimentàries urbanes, que és un tractat signat per les ciutats que es comprometen a impulsar sistemes agroalimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats.

Ja s'han adherit a la CARM

Pot adherir-se a la CARM qualsevol organització, entitat, ajuntament, empresa o centre de recerca. A dia d'avui, ja ho ha fet una quarantena d'organitzacions com Unió de Pagesos, Espigoladors, Col·legi d'Economistes de Catalunya, EcoRegió o la Plataforma Aprofitem els Aliments.

Els primers ajuntaments a fer-ho han estat els de Barcelona, Terrassa i Mollet del Vallès.

També s'hi han adherit, entre d'altres, la Institució Catalana d'Estudis Agraris (ICEA), el grup de recerca Global Research on Wellbeing de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna, l'Escola d'Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB) de la UPC o el Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL).

Altres exemples de compromís amb el text són el Consorci del Parc de l'Espai d'Interès Natural de Gallecs, Mercabarna o els supermercats BonPreu.

Documentos relacionados