L'AMB s'adhereix al Pacte de Milà, la principal iniciativa mundial per promoure l'alimentació sostenible

| Tema: AMB

Actuarà com a impulsora de les polítiques a favor d'una distribució justa i equitativa dels aliments i en contra del malbaratament en l'àmbit metropolità. L'adhesió al Pacte de Milà s'inclou al Pla d'acció per a l'alimentació sostenible 2020-2023, i en línia amb la capitalitat alimentària 2021 de Barcelona

El Consell Metropolità de l'AMB, en el ple corresponent al mes de juliol, ha aprovat l'adhesió al Pacte de Milà, un dels principals acords a escala mundial per garantir l'accés a una dieta saludable i sostenible a totes les persones i per fer front al malbaratament alimentari.

Origen de l'acord

El Pacte de Milà de Polítiques Alimentàries Urbanes és un tractat voluntari signat pels governs locals, pel qual es comprometen a impulsar sistemes agroalimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats. Els objectius d'aquest acord, a banda d'assegurar un dret bàsic com és el de l'alimentació a la ciutadania, passen per millorar les polítiques de residus fent front al malbaratament alimentari, preservar la biodiversitat i mitigar els efectes de la crisi climàtica.

La iniciativa va néixer l'octubre del 2015, i actualment s'hi han subscrit més de 200 governs locals de tot el món.

Text complet del Pacte de Milà

La metròpolis de Barcelona, al capdavant de l'alimentació sostenible

La ciutat de Barcelona, i per extensió l'àrea metropolitana, ha estat escollida per acollir la cimera mundial del Pacte de Milà l'octubre del 2021, on actuarà com a capital mundial de l'alimentació sostenible. Per aquest motiu, la ciutat ha apostat per desenvolupar un programa d'activitats durant tot l'any, així com iniciatives d'impuls de polítiques públiques i projectes relacionats amb l'alimentació sostenible. Per resolució aprovada pel Consell Metropolità en sessió de data 27 d'octubre del 2020, l'AMB s'ha adherit a aquestes activitats i col·labora en la seva dinamització metropolitana.

Amb l'adhesió al Pacte de Milà com a membre de ple dret, l'AMB actuarà com a impulsora en el territori metropolità de les activitats i facilitarà la implicació i participació dels ajuntaments metropolitans que hi estiguin interessats.

D'altra banda, el Pla d'acció per a l'alimentació sostenible 2020-2023 de l'AMB, del qual es va donar compte al Consell Metropolità en sessió de data 23 de febrer del 2021, ja incloïa com una de les accions que calia dur a terme l'adhesió de l'AMB al Pacte de Milà.

Ada Colau, presidenta de l'AMB, va manifestar en l'acte que va servir com a inici d'aquesta capitalitat la voluntat de l'AMB "d'obrir un gran debat i una gran transformació claus per al present i el futur de l'alimentació, fer front al repte de fer-la més assequible i generar resiliència davant dels riscos globals, com la pandèmia, l'emergència climàtica i les desigualtats socials".

Coordinació de tots els actors del sistema alimentari

El paper de l'AMB dins del Pacte de Milà passarà per l'organització i la participació en debats estratègics, la posada en comú de bones pràctiques en l'àmbit de les polítiques alimentàries i el suport als municipis per generar i difondre les seves pròpies estratègies en aquesta matèria.

Així, l'AMB s'ha compromès a promoure la coordinació entre departaments i sectors en l'àmbit municipal i territorial, afavorir la inclusió en les seves polítiques d'estratègies i programes referents a la distribució i el proveïment d'aliments, la protecció social, la nutrició, l'equitat, la producció alimentària, la instrucció, la seguretat alimentària i la reducció del malbaratament.

Aquest paper de coordinació també involucrarà els productors d'aliments, les cadenes de distribució d'aliments i la societat civil per poder crear sistemes alimentaris propis a cada ciutat i poble de la metròpolis. En aquest sentit, tindran una importància cabdal actors com el Parc Agrari del Baix Llobregat, el principal centre de producció d'aliments del territori metropolità.

En el marc del Pla d'acció per a l'alimentació sostenible 2020-2023, l'AMB desenvolupa iniciatives a través del territori, centrades especialment en la participació dels municipis metropolitans. Les diferents iniciatives es poden consultar al blog Alimentació Metropolitana.

Documentos relacionados
Publicaciones relacionadas