L'AMB participa en la construcció d'una planta de residus sanitaris a Síria per evitar el contagi de la COVID-19

| Tema: Cooperación internacional

L'AMB treballa amb la Mitja Lluna Roja Kurda i l'ONG Un Ponte Per. S'ha adaptat el projecte previst a les necessitats vinculades a la COVID-19. Amb aquesta planta s'evita l'expansió de la pandèmia a través dels residus generats a l'hospital especialitzat en atendre casos de COVID-19

Hospital Hasakeh - Nord-est Síria

L'AMB, juntament amb la Mitja Lluna Roja Kurda i l'ONG Un Ponte Per (UPP), ha construït una planta de gestió de residus sanitaris d'emergència a la ciutat d'Al-Hasakah, situada al nord-est de Síria. Amb la finalitat de frenar l'expansió del virus entre la població i d'implementar mesures de prevenció davant d'una possible escalada de casos greus, la Mitja Lluna Roja Kurda ha instal•lat en aquesta ciutat síria un hospital especialitzat en l'atenció de casos de COVID-19, amb una capacitat de 120 llits.

Des de l'11 de maig, i gràcies a la col•laboració entre les tres organitzacions, aquest centre compta amb una planta de gestió de residus d'emergència, un element clau per evitar l'expansió de la pandèmia a través dels residus generats a l'hospital. La planta ha estat construïda gràcies a una modificació d'urgència d'un projecte de gestió de residus sanitaris i reciclatge que l'AMB, la Mitja Lluna Roja Kurda i UPP duen a terme al nord-est de Síria.

La posada en marxa de la planta de gestió de residus d'emergència s'ha dut a terme de manera molt ràpida, en només 19 dies entre la sol•licitud de construcció i l'inici de l'activitat. En aquesta planta, annexa a l'hospital, s'eliminen de manera segura els residus sanitaris perillosos, complint així les directrius donades per l'OMS, i es contribueix a evitar el risc de contagi a través del sistema municipal de residus ja que no s'hi han de transportar els residus sanitaris que produeix l'hospital.

De fet, la planta municipal de residus sanitaris va ser construïda el 2019 també gràcies al suport econòmic de l'AMB i l'assessorament tècnic de la seva Direcció de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus.

La COVID-19 en zones de conflicte
Els casos de COVID-19 al nord-est de Síria augmenten progressivament, malgrat la manca de tests que permetin saber el nombre real de contagis. S'han confirmat 7 defuncions i  els casos confirmats oficials han anat pujant. Malgrat la contenció de la pandèmia fins al moment al nord-est de Síria, es preveu un augment de casos donat el que està passant a la regió.

En zones en conflicte com ho és el nord-est de Síria, que actualment es troba en un fràgil equilibri a causa de les hostilitats de l'exèrcit turc i les milícies jihadistes, la propagació de la pandèmia de la COVID-19 acostuma a veure's afavorida per unes condicions crítiques i suposa una càrrega afegida per uns serveis bàsics extremadament fràgils. L'aigua potable i els productes d'higiene, per exemple, esdevenen encara més essencials del que ja són de per si. De fet, a causa d'aquestes hostilitats, fer talls en el subministrament d'aigua s'ha convertit en una arma de guerra utilitzada per l'exèrcit turc i els seus aliats que posa en greu risc la població civil.

Altres projectes de l'AMB a Síria
En els darrers anys, l'AMB ha concentrat una gran part dels seus esforços en matèria de cooperació internacional a Síria. D'aquesta voluntat neixen, a més del projecte de gestió de residus sanitaris, dos projectes que continuen en marxa:

  • Suport tècnic i econòmic al municipi de Qamishli en la seva aposta per l'enllumenat públic solar.
  • Projecte de resposta humanitària arran de la invasió turca al nord del país el passat mes d'octubre.
Ambdues intervencions han sigut en col•laboració amb la Mitja Lluna Roja Kurda, que treballa amb els governs locals de la regió.

Documentos relacionados