L'AMB obté un préstec sindicat verd de 110 milions d'euros per a pal·liar els efectes de la covid19 a la metròpoli

| Tema: AMB

El crèdit servirà per finançar el Pla de sostenibilitat ambiental 2020-2023, amb projectes centrats en la millora de la mobilitat sostenible i la transició ecològica i energètica

Per verificar que es compleixen els criteris de sostenibilitat en què es basa aquest finançament, l'AMB farà el seguiment dels projectes i de l'impacte mediambiental que tinguin

El crèdit ha estat atorgat per les entitats bancàries BBVA, Caixabank, Bankia, Banc Sabadell, Banco Santander, sent el BBVA el banc coordinador i agent sostenible d'aquesta operació sindicada

PSA
PSA | AMB

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha signat un préstec sindicat verd, coordinat inicialment pel BBVA, per valor de 110 milions per finançar el Pla de sostenibilitat ambiental (2020-2023) de l'organisme metropolità. La creació del Pla sorgeix com una de les mesures metropolitanes per pal·liar els impactes derivats de la crisi de la covid-19. Amb aquest pla, 35 ajuntaments de l'àrea metropolitana de Barcelona podran desenvolupar projectes centrats en la mobilitat sostenible i la transició energètica, que comportaran, a més, la reactivació econòmica de la metròpolis i una millora en la qualitat de vida de la ciutadania.

Les entitats BBVA, Caixabank, Bankia, Banco Santander Banc Sabadell participen a parts iguals d'aquesta operació, que preveu un finançament verd de 110 milions d'euros. A més, el BBVA en serà inicialment el banc coordinador i agent sostenible. Per verificar que es compleixen els criteris de sostenibilitat en què es basa aquest finançament, l'AMB farà el seguiment dels projectes i de l'impacte mediambiental que han aconseguit.

PSA: potenciar la sostenibilitat per pal·liar els efectes de la pandèmia

L'actual context de crisi sanitària i socioeconòmica provoca un gran impacte en la vida social i econòmica arreu del món, i l'àrea metropolitana, amb més de 3,2 milions d'habitants, no n'és una excepció. Per això, com a part de les mesures per pal·liar els efectes de la pandèmia, l'AMB ha creat el PSA.

Aquest nou Pla té l'objectiu de donar suport als municipis metropolitans mitjançant accions que potenciïn la sostenibilitat ambiental del territori. L'objectiu és impulsar projectes de desenvolupament que estiguin enfocats a la transició ecològica i energètica, així com a la mobilitat urbana sostenible, per tal que aquesta mobilitat s'adapti als nous requeriments sorgits arran de la nova normalitat.

Alguns exemples d'aquestes accions són, en l'àmbit de la mobilitat sostenible, la creació de nous trams de carrils bici dins de la xarxa Bicivia, així com l'ampliació dels serveis de bicicleta compartida. Quant a la transició energètica, ja s'ha posat en marxa la instal·lació de cobertes solars i pèrgoles fotovoltaiques, que permetran disposar d'energia verda de proximitat.

Els projectes seleccionats han d'estar alineats amb els objectius i compromisos globals en matèria de sostenibilitat ambiental: l'Agenda 2030, els objectius de desenvolupament sostenible i els objectius ambientals fixats per la Unió Europea.

S'han establert vuit criteris ambientals que inclouen les tipologies de projectes que preveu el PSA, dels quals, els projectes candidats n'han de complir com a mínim tres. Són: consum d'energia neta, gestió responsable de l'aigua, impuls a la innovació ambiental i mitigació del canvi climàtic, foment d'una mobilitat sostenible, transició cap a una economia circular, conservació mediambiental i biodiversitat, i integració de la sostenibilitat en obres i edificació.

Antonio Balmón, vicepresident executiu de l'AMB, conclou que "en aquest moment excepcional, les administracions públiques i especialment les locals i supramunicipals, que tenen un contacte directe amb la ciutadania, han de fer un pas endavant i garantir el benestar de les persones. L'AMB pot dur a terme aquestes accions gràcies a la seva economia totalment sanejada, que li atorga la capacitat d'endeutar-se per subscriure crèdits com aquest préstec verd sindicat".

L'AMB, l'administració que vetlla per la cohesió de la metròpolis de Barcelona

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és l'administració amb competències essencials en el territori format per 36 municipis, 636 km2 i 3,2 milions de persones. Amb un pressupost consolidat de 2.230,8 milions d'euros per al 2021, els principals objectius estratègics de l'AMB són la lluita contra el canvi climàtic global i la contaminació atmosfèrica, la transició cap a una economia circular en què els residus es converteixin en recursos, la preservació dels espais naturals i de la infraestructura verda, la promoció d'una mobilitat sostenible i eficaç en tot el territori i l'accés  a un habitatge digne i assequible per a la població metropolitana.

Documentos relacionados