L'AMB incorpora 39 nous autobusos híbrids per renovar la flota de Bus Metropolità del Barcelonès nord

Aquests 39 vehicles donaran servei, entre d'altres, a la línia de Bus Metropolità d'altes prestacions Metrobús M19 i al Bus Metropolità nocturn, el Nitbus. Properament, durant aquest any 2021, l'AMB incorporarà 24 nous vehicles més de baixes emissions a la flota metropolitana

Busos híbrids al Barcelonès nord

Avui divendres, 11 de juny de 2021, el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda, i l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, han presentat els 39 nous autobusos metropolitans híbrids que s'han incorporat a la flota de Bus Metropolità de l'AMB per substituir els més antics i  seguir impulsant una mobilitat neta i sostenible. L'acte s'ha celebrat al parc metropolità de Can Zam, a Santa Coloma de Gramenet.

A banda, l'AMB, amb aquest nou pas en la renovació de la flota de Bus Metropolità, segueix avançant per complir els requeriments ambientals de la ZBE Rondes BCN.

"Aquesta nova renovació, que dona continuïtat a la ja que vam fer el novembre del 2020 al Baix Llobregat i a d'altres d'anteriors, s'emmarca en l'estratègia metropolitana de millora del servei de Bus Metropolità i de la qualitat de l'aire, que preveu la renovació de la flota de transport públic de superfície. Seguim incorporant vehicles molt menys contaminants i més sostenibles. Apostar per vehicles més sostenibles és apostar per la salut", exposa Poveda.

"La renovació de la flota suposa per a Santa Coloma de Gramenet, i per a tota la comarca, un pas endavant en el desplegament de mitjans de transport públics més eficients i respectuosos amb el medi ambient. Aquestes iniciatives de les administracions públiques ens han de servir, a més, d'impulsors de la nova normalitat amb la represa de les activitats quotidianes després de l'impacte de la COVID19", explica Parlon.

Els nous autobusos, 21 d'estàndard (12 metres) i 18 d'articulats (18 metres), s'incorporaran a la flota de Bus Metropolità i donaran servei a tot el Barcelonès nord (Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Montgat, Tiana i Sant Adrià de Besòs) i Barcelona. Els busos articulats donaran servei a la línia de Bus Metropolità d'altes prestacions Metrobús M19, que connecta dos grans hospitals de referència: l'Hospital de la Vall d'Hebron (Barcelona) i l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti-Badalona). Els altres, a més de donar servei a línies del Bus Metropolità diürn, també ho faran al Nitbus. Tots els vehicles ja venen amb mampara de protecció de fàbrica.

Amb aquesta incorporació, el servei de Bus Metropolità del Barcelonès nord augmenta la seva flota de baixes emissions fins a més d'un terç, amb un 33 % d'autobusos híbrids i un 4 % d'elèctrics, i aposta també per una clara reducció del soroll a la via pública.

Aquests 39 nous vehicles consumeixen un 20 % menys que els vehicles que substitueixen (dièsel Euro 3) i suposen una reducció del 94 % de NOX  i del 99 % de PM2,5. A més, inclouen el sistema Start-Stop, que també implica una reducció de l'impacte en emissions i soroll, tant per als usuaris que estan esperant a la parada com per als veïns de les zones per on circulen.

Aquesta incorporació de 39 nous autobusos, amb un cost de 15,68 milions d'euros, forma part del pla de renovació de la flota de Bus Metropolità, que afecta un total de 78 vehicles.

D'altra banda, entre el març i l'abril del 2021, s'han instal·lat 4 nous lavabos per a treballadors del Bus Metropolità als municipis de Badalona i Santa Coloma de Gramenet. Concretament, un al carrer Francesc Layret, dos més a Can Ruti (Hospital Germans Trias i Pujol) i un a Can Peixauet (Santa Coloma de Gramenet). D'aquesta manera, s'ha completat la instal·lació planificada de 14 lavabos als extrems de les línies de Bus Metropolità que no disposaven d'aquest mobiliari.

La millora i l'impuls del transport públic i, concretament, del servei de Bus Metropolità, és un dels eixos del PMMU 2019-2024 i de l'Acord per a una nova mobilitat metropolitana després de la covid-19. La renovació de la flota, la millora del serveis existents, la creació de serveis específics i la construcció de carrils bus són només algunes de les fites d'aquests fulls de ruta de l'AMB.

Documentos relacionados
Enlaces relacionados
Dónde
Marker
Parc de Can Zam Santa Coloma de Gramenet