El Bus Metropolità de l'AMB, un referent en protocols de protecció i seguretat al transport públic davant de la COVID-19

| Tema: Autobuses

S'han incorporat serveis addicionals de neteja i desinfecció dels autobusos i de les seves instal·lacions, com les cotxeres i les zones comunes per als treballadors. També es canvien periòdicament els filtres de l'aire condicionat dels autobusos, per evitar que pugui actuar com a transmissor de la COVID-19. Els 758 autobusos de la flota de gestió indirecta de l'AMB disposen de mampara de protecció, fet que va permetre avançar l'obertura de la porta d'accés del davant i, en conseqüència, millorar l'ordenació dels fluxos de passatgers. Gràcies a totes aquestes mesures, entre d'altres, les diferents empreses operadores del Bus Metropolità de l'AMB estan obtenint les certificacions oficials que corroboren i garanteixen el compliment dels protocols de seguretat enfront de la COVID‑19.

El Bus Metropolità de l'AMB està esdevenint tot un referent en el disseny i l'aplicació dels protocols de protecció i seguretat enfront de la COVID-19 al transport públic de la metròpolis de Barcelona.

En aquest sentit, la prioritat de l'AMB és garantir una mobilitat segura a l'àrea metropolitana de Barcelona, i a la vegada sostenible. "Des de l'AMB estem fent tots els esforços possibles per recuperar la confiança en el transport públic i fer que tingui les màximes garanties", ha recordat el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Antoni Poveda.

D'una banda, s'han reforçat i incrementat notablement els serveis de neteja i desinfecció, tant en tota la flota d'autobusos com en les diferents instal·lacions de les empreses operadores. Ara les empreses operadores del Bus Metropolità dediquen un mínim de 40 hores addicionals a la setmana a realitzar aquestes tasques. I algunes, segons la dimensió de la flota i les instal·lacions, superen les 140 hores addicionals de serveis de neteja i desinfecció.

Els principals tractaments de neteja que s'apliquen als autobusos i a les instal·lacions són, en general, la higienització amb lleixiu, la desinfecció amb viricides i l'ozonització. També es fa un tractament especial a les zones crítiques de les instal·lacions, com les recepcions, els lavabos,  les sales socials o els consultoris mèdics dels centres de treball de les empreses operadores.

Així mateix, els filtres de l'aire condicionat del Bus Metropolità es canvien periòdicament, per evitar que pugui convertir-se en un factor de risc de contagi.

Treballadors de les empreses operadores de Bus Metropolità

A més de formació específica sobre la COVID-19 en matèria de prevenció de riscos laborals (PRL) per als treballadors, també s'han implementat l'ús de gel hidroalcohòlic, les mascaretes, els termòmetres sense contacte per mesurar la temperatura i els guants.

D'altra banda, l'AMB recorda que el Bus Metropolità de gestió indirecta de l'AMB ha estat la primera xarxa de bus de la metròpolis de Barcelona a tenir totes les mampares de protecció instal•lades, que ofereixen una barrera de protecció per als conductors, perquè no estiguin tan exposats al contacte amb altres persones en l'escenari de la nova mobilitat, després de la COVID-19. Concretament, són 758 els autobusos que conformen la flota de gestió indirecta de l'AMB que ja disposen de mampara de protecció.

Gràcies a la ràpida instal·lació de mampares, el Bus Metropolità va poder avançar al mes de juny l'obertura de la porta davantera dels vehicles. Això ha permès millorar l'ordenació i la regulació dels fluxos d'entrada i sortida de passatgers del vehicle, i alhora s'ha minimitzat el risc de contacte. 

Certificacions oficials i segells de seguretat davant de la COVID-19

Gràcies al compliment de totes aquestes mesures, les diferents empreses operadores d'autobusos estan acreditant aquests procediments mitjançant auditories externes, per obtenir la certificació oficial d'espai segur enfront de la COVID-19. Ja disposen d'aquesta certificació oficial: Tusgsal (certificat obtingut a través d'AENOR), Moventia (certificació d'Applus) i TMB (certificació d'Applus). Actualment, també estan seguint el procediment d'auditoria externa per aconseguir aquest distintiu les empreses operadores Soler i Sauret i Baixbus, que s'espera que en disposin al llarg dels propers dies.

Documentos relacionados