El Bicibox metropolità suma 92 places a Badalona amb un gran aparcament de bicicletes

| Tema: Bicicleta

Està situat al costat de l'estació de Rodalies per fomentar la intermodalitat entre la bici i el transport públic. Durant el 2022, el servei creixerà un 20 %, ja que sumarà gairebé 500 noves places d'aparcament per a bicicletes

L'AMB ha posat en marxa a Badalona un nou aparcament d'alta capacitat per a bicicletes, integrat al servei Bicibox. Aquesta nova instal·lació, similar a les que ja funcionen a Gavà i a Sant Joan Despí, se suma als mòduls estàndard del Bicibox, de 7 o 14 places, per seguir potenciant i facilitant l'ús de la bicicleta com a transport diari.

Aquest nou aparcament està situat a la plaça Roca i Pi (plaça de l'Estació de Badalona), al costat de l'estació de Rodalies Renfe, a l'espai que ha deixat buit l'enderroc d'una edificació afectada pel planejament urbanístic. L'ampliació prové de les peticions que han fet els ajuntaments al Pla de sostenibilitat ambiental (PSA) que l'AMB va llançar el passat 2021.

Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, ha destacat "la importància de les accions d'expansió del Bicibox a tot el territori metropolità, que creixerà un 20 % aquest any". També ha posat en valor el projecte AMBici, el servei metropolità de bicicleta compartida, "que connectarà els diferents municipis i del qual a Badalona s'hi instal·laran 30 estacions amb un total de 300 bicicletes".

92 noves places d'aparcament

El nou equipament és un recinte metàl·lic modular amb capacitat per a 92 places i està ideat per donar servei, principalment, als usuaris de l'estació de tren, tot i que està disponible a qualsevol usuari del Bicibox de manera gratuïta.

El recinte permet l'estacionament de bicicletes a doble nivell, i compta amb espai per a bicicletes d'ample especial com les bicicletes de càrrega (cargo bikes), un punt d'autoreparació i manteniment, i armariets amb endoll integrat per connectar-hi la bateria de la bicicleta elèctrica amb seguretat.

L'equipament també té càmeres de vigilància i il·luminació amb detectors de presència. L'accés al recinte és electrònic, amb control mitjançant la targeta d'usuari de Bicibox.

En ser un recinte modular, la instal·lació permetrà futurs canvis i ampliacions, en funció de les necessitats i de la demanda. La construcció està feta amb materials reciclables, és desmuntable en la seva totalitat i reutilitzable en altres ubicacions.

Aquest projecte es finança amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència - Finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU, que recentment ha adjudicat el govern central a l'AMB i als municipis metropolitans. El manteniment i l'explotació del nou aparcament es realitzarà dins del servei Bicibox, a través del contracte del manteniment i gestió vigent.

El Bicibox creixerà un 20 % el 2022

L'AMB ampliarà aquest any un 20 % l'oferta de places de Bicibox, el servei d'aparcament segur de l'AMB per a bicicletes particulars. D'acord amb els municipis, instal·larà 490 noves places a la metròpolis de Barcelona per seguir creant una infraestructura segura per als usuaris de la bicicleta i continuar impulsant la mobilitat sostenible. Aquesta ampliació coincideix amb el 10è aniversari del servei.

Aquesta estratègia d'expansió i diversificació del servei, que atén la demanda creixent d'usuaris de la bicicleta, farà que el Bicibox arribi també a sis municipis més de la metròpolis de Barcelona entre el 2022 i el 2023. Concretament: Barberà del Vallès, Santa Coloma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts, Montgat, Santa Coloma de Gramenet i Badalona.

Actualment, el servei de Bicibox, que és gratuït, està present en 21 municipis de la metròpolis de Barcelona. Ofereix 2.152 places i té 17.826 usuaris.

A finals d'any, un cop posat en marxa el nou servei de bici compartida AMBici, els 45 mòduls d'e-Bicibox es transformaran en mòduls de Bicibox. Aprofitant aquests mòduls i altres de nous, s'iniciarà la renovació de més d'una cinquantena de mòduls de Bicibox antics.

Més aparcaments de gran capacitat

Al llarg del 2022, l'AMB també construirà dos nous aparcaments de bicicletes de gran capacitat al Prat de Llobregat: un al costat de l'estació de Rodalies Renfe del Prat, amb aproximadament 70 places, i un altre a prop de l'estació de metro Mas Blau, amb aproximadament 50 places.

El Pla metropolità de mobilitat urbana 2019-2024, el full de ruta de les polítiques de mobilitat de la metròpolis de Barcelona per als pròxims anys, considera la bicicleta com una de les línies estratègiques clau per impulsar el canvi d'hàbits en la mobilitat, ja que ofereix l'oportunitat de rebaixar els nivells de contaminació i millorar la qualitat de l'aire. Per això, l'AMB n'impulsa i en facilita l'ús amb els aparcaments segurs per a bicicletes particulars (Bicibox), el servei de bici elèctrica compartida metropolitana (Ambici), la construcció de la xarxa pedalable metropolitana (Bicivia) i les campanyes de cessió temporal de bicicletes elèctriques a les empreses (Biciempresa), entre d'altres.

Imatges de la presentació i declaracions

Enlaces relacionados
Dónde
Marker
Bicibox | Aparcament d'alta capacitat, Plaça Roca i Pi, 3, 08912, Badalona