El 2n Congrés de Qualitat de l'Aire se centrarà en mesures urgents de gestió de la mobilitat i les emissions per disminuir la contaminació atmosfèrica

| Tema: Contaminación

La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Ajuntament de Sabadell impulsen la segona edició del Congrés (virtual) els dies 14 i 15 d'octubre del 2021 des de la ciutat de Sabadell, on es volen posar sobre la taula mesures urgents de gestió de les emissions urbanes i rurals i plans de mobilitat efectius per mitigar els efectes de la contaminació atmosfèrica en plena emergència climàtica. El congrés està alineat amb la proposta de la Setmana Europea de la Mobilitat: "Fes salut. Mou-te de manera sostenible".

La mala qualitat de l'aire és la primera causa de mort derivada de condicions ambientals a tota la Unió Europea.  L'Organització Mundial de la Salut (OMS) proporciona evidències de vincles clars entre l'exposició a la contaminació atmosfèrica i la diabetis de tipus 2, l'obesitat, la inflamació sistèmica, la malaltia d'Alzheimer i la demència. Vuit de cada deu ciutats superen els nivells màxims de contaminació recomanats per l'Organització Mundial de la Salut, tot i que globalment es compleixen els objectius establerts a escala europea. A Catalunya s'han superat els nivells d'òxids de nitrogen (NOx) i de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en zones molt densament poblades, com l'aglomeració de Barcelona. Tanmateix, puntualment s'han superat els nivells d'ozó a la plana de Vic i en zones del nord del país.

Com a fruït de la crisi sanitària arran de la covid-19, s'ha constatat la importància que suposa la millorar la qualitat de l'aire, així com la necessitat de la ciutadania de disposar i gaudir d'un espai públic que garanteixi la seva salut i d'un transport públic de qualitat.

Amb l'escenari excepcional actual, l'objectiu d'aquesta segona edició del Congrés és seguir enfortint les eines de seguiment, activació i implantació de polítiques per a la millora de la qualitat de l'aire al nostre territori, tant urbà com rural. Des del 2019, any de la seva arrencada, aquest esdeveniment mediambiental bianual es postula com l'espai de referència en necessitats imperants al nostre sistema de salut, mediambiental i social. Amb una doble jornada matinal, el Congrés de Qualitat de l'Aire planteja una anàlisi exhaustiva de l'estat de la qüestió amb ponents de renom i la participació del públic, que enguany en podrà seguir el transcurs en streaming a www.congresaire.cat.

El Congrés aplega set ponències destacades, amb representants internacionals en certs casos, i 11 taules rodones temàtiques, que recolliran els eixos estratègics: les zones de baixes emissions, els efectes de la covid-19 en relació amb la contaminació atmosfèrica, la modelització de la qualitat de l'aire a escala urbana i regional, la rellevància de l'ozó i l'ús de bioindicadors, entre d'altres. Els debats seran moderats per avalats experts en cada matèria, que representen un comitè científic de referència en salut, enginyeria, mobilitat i recerca. També hi haurà un videofòrum en què es projectarà el documental Something in the air, i una taula rodona amb especialistes de l'aire tancarà aquesta edició del Congrés.

La salut, les emissions i els nous models urbanístics: els àmbits més rellevants

Les dades continuen sent preocupants. La contaminació atmosfèrica és una de les causes principals de mort a escala global. La percepció social sobre la contaminació atmosfèrica i la consciència sobre els efectes que té sobre la salut de les persones ha crescut en els darrers anys. Les afectacions en termes de salut pública i les emissions en entorns industrials, urbans i rurals, així com també les noves línies de seguiment i avaluació, centren la majoria dels debats de la trobada bianual amb la qualitat de l'aire com a protagonista, on també hi haurà un espai destacat per a l'urbanisme i la mobilitat, amb una immersió en el model de les superilles i les zones de baixes emissions.

En aquesta 2a edició del Congrés de Qualitat de l'Aire, els àmbits temàtics són: 

o SALUT
o EMISSIONS
o AVALUACIÓ
o MOBILITAT
o URBANISME I MODELITZACIÓ
o GOVERNANÇA


De nou, i encara amb més força, el Congrés busca projectar els agents sectorials i donar suport a  les sinergies i aliances necessàries per enfortir i fer més visible la gestió de la qualitat de l'aire, involucrant-hi els agents clau (investigadors, tècnics, organismes i Administració) per afavorir l'adopció de polítiques integrals en favor de la qualitat de l'aire.

L'emergència climàtica reclama aire net en l'agenda global i estatal

Dijous, 14 d'octubre, el Congrés s'obre amb una doble ponència magistral que situarà la contaminació atmosfèrica a l'escenari global i estatal. Vicente Franco, des de la Comissió Europea, desplegarà el mapa regulador europeu que representa la Clear Air Unit de DG Environment, i Marta Muñoz, subdirectora general d'Aire Net i Sostenibilitat Industrial, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), posarà de manifest l'estat del projecte de llei que incorpora els plans de mobilitat urbana sostenible, les mesures adoptades a escala nacional per a la mitigació del canvi climàtic, i l'optimització de la mobilitat i l'eficiència energètica en pro d'una qualitat de l'aire millorada.

Ponències magistrals s'aniran succeint durant els dos dies de Congrés. Comptarem amb les lliçons de Xavier Querol, investigador del CSIC, que ens parlarà de l'experiència positiva de la covid-19 en termes d'ozó; Maria Neira, que ens farà una radiografia a la qualitat de l'aire amb una mirada des de l'OMS; Jan Mateu, del Barcelona Super Computing Center (BSC), i Sergi Saurí, del Center for Innovation in Transport (CENIT), qur ens faran un desglossament tècnic atenent índexs i mesures de la qualitat de l'aire i ens faran propostes alternatives i eficients de transport sostenible. La clausura del Congrés, amb el títol "Del laboratori al carrer: la percepció de la qualitat de l'aire empeny mesures estructurals", anirà a càrrec de la professora de Periodisme de la UPF i activista de la Plataforma de la Qualitat de l'Aire Cristina Ribas.

Catalunya en acció climàtica: vigilància, previsió i investigació

El nou Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya impulsarà la col·laboració amb els municipis per treballar en la millora de la qualitat de l'aire amb el suport dels agents implicats i de la comunitat científica.

A Catalunya existeixen diversos punts amb problemes de contaminació ambiental: en alguns se superen els nivells de diòxid de nitrogen (N02) i de petites partícules a l'atmosfera (PM10), i en d'altres tenim episodis de contaminació d'ozó troposfèric. Per fer front a tot això, està previst implantar més mecanismes de control de la xarxa de vigilància i previsió de la contaminació atmosfèrica (XVPCA) per millorar la informació i prendre les mesures escaients. Cal seguir treballant en la qualitat de l'aire de les zones amb més problemes de contaminació i prioritzar accions amb nova tecnologia entrant en contacte amb els investigadors del país.

Un repte de salut pública municipal

El 2n Congrés de Qualitat de l'Aire posa de relleu el paper fonamental que els governs locals tenen en les polítiques de millora de la qualitat de l'aire, un repte capital que ha augmentat la seva dimensió arran de la pandèmia i de la necessitat d'uns espais urbans saludables.

Des del 2011, la Diputació de Barcelona ha donat suport a la redacció de 20 plans de millora de la qualitat de l'aire, 16 de municipals i 4 de caràcter supramunicipal, al Vallès Oriental, el Vallès Occidental, Osona i el Baix Llobregat. Ens trobem, a més, en una situació d'emergència climàtica, i moltes de les mesures que els municipis han adoptat per fer-hi front, a través dels plans d'adaptació i mitigació, es visibilitzen en la millora de la qualitat de l'aire, molt especialment en l'àmbit de la mobilitat.

És per això que els governs municipals reclamen una aliança entre administracions que permeti als pobles i les ciutats prendre decisions per donar solució a una problemàtica inajornable.

La metròpolis de Barcelona: model de referència europeu

L'AMB té com a eix prioritari la millora de la qualitat de l'aire de la metròpolis de Barcelona, integrada per 36 municipis. Ho fa d'una manera transversal, a partir de grans plans estratègics metropolitans i a través de les seves diferents competències, projectes i serveis.

Una de les principals mesures impulsades amb èxit per l'organisme metropolità al respecte és l'establiment de zones de baixes emissions, que regulen i delimiten la circulació dels vehicles més contaminants. És el cas de la ZBE Rondes BCN, que ha estat pionera a l'Estat i ha esdevingut la més gran del sud d'Europa, i de les zones de baixes emissions locals. En aquest sentit, l'AMB ha esdevingut l'Administració de referència a Catalunya i a l'Estat espanyol en la implementació de ZBE, que abans del 2023 seran obligatòries en municipis de més de 50.000 habitants. L'expertesa de l'AMB mostra el camí i el model a seguir. Així, l'organisme metropolità ha editat, juntament amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), una guia per a la implementació de ZBE per a tot Espanya. 

L'AMB també ha estat pionera en projectes innovadors i participatius d'anàlisi de la qualitat de l'aire, a través del projecte europeu Interreg Sudoe Nanosen-AQM, que ha mesurat la qualitat de l'aire en diversos municipis metropolitans gràcies a la implantació de nanosensors portàtils de baix cost en voluntaris que es desplacen en bicicleta i a peu. L'ús futur d'aquest tipus de tecnologia permetrà mesurar la qualitat de l'aire en temps real, en una varietat d'entorns molt més gran i a un cost molt menor que els sistemes convencionals.

Sabadell, una ciutat compromesa que lidera el Pacte d'Aire Net

Sabadell continua implicada en la lluita per un aire més net, afrontant els reptes ja establerts al Pla d'acció local (pacificació de carrers o l'obtenció de dades amb sensors). Properament s'adherirà al Pla d'acció supramunicipal, liderat pel Consell Comarcal, i amb el gran repte de l'aplicació de la zona de baixes emissions a la ciutat.

Alhora, continua treballant per impulsar mesures per millorar diferents paràmetres ambientals, amb l'ajuda d'una nova xarxa de sensors específics de mesura (finançada amb fons europeus sota l'estratègia EDUSI) i per dinamitzar projectes de ciència ciutadana amb públic escolar (CleanAir@School), que ajuden a mapar els nivells actuals de pol·lució carrer a carrer.


Declaració de Sabadell

Un acord polític i social per a la millora de la qualitat de l'aire.

En el marc del 2n Congrés de Qualitat de l'Aire, es proposa una declaració d'alcaldies per avançar en les accions i estratègies de resposta des del món local, que en reforci el paper com a agents clau en la millora de la qualitat de l'aire, i que s'espera que sumi el màxim nombre d'adhesions d'alcaldes i alcaldesses possible a tot el territori català.

La ciutat de Sabadell continua compromesa com a seu del Congrés de Qualitat de l'Aire, en la seva segona edició, i espera obtenir i optimitzar les eines disponibles, la informació i l'empenta necessàries per millorar la qualitat de vida de les persones.

Comitè científic assessor

El més importat de tot: l'evidència científica. El Congrés es nodreix d'una ingent tasca de recerca per part d'un comitè científic assessor que creix en aquesta segona edició. D'aquesta manera, es compta des del primer moment amb la col·laboració d'ISGLOBAL, el CSIC, l'Agència de Salut Pública, l'Ajuntament de Barcelona, l'Autoritat Metropolitana del Transport, Camins.Cat, el Col·legi d'Enginyers de Camins, Ports i Canals de Catalunya i el BSC Barcelona Supercomputing Center.

Inauguració institucional del 2n Congrés de Qualitat de l'Aire

A la inauguració institucional del Congrés, que tindrà lloc el dia 14 d'octubre, a partir de les 10 h del matí, a l'Auditori del Centre Cívic de la Creu Alta-Cal Balsach de Sabadell, hi assistiran autoritats representants de cada Administració coorganitzadora. El proper 8 d'octubre es farà una convocatòria oficial per a mitjans de comunicació.

Documentos relacionados