Barcelona acollirà la Conferència europea sobre Cicloturisme la tardor de 2021

| Tema: Bicicleta

Catalunya fa una aposta per aquest tipus de turisme sostenible, desestacionalitzador i d'ampli potencial de creixement al nostre territori. La Federació Europea de Ciclistes escull la candidatura presentada pel Govern, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Federació d'Entitats per la Mobilitat amb Bicicleta de Catalunya. L'esdeveniment, principal fòrum sobre cicloturisme a Europa, s'ha posposat un any com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus. La cita confluirà amb dues cites més relacionades amb el sector: el Congrés Ibèric La Bicicleta i la Ciutat i el Congrés Internacional de la Bicicleta de Catalunya

Barcelona ha estat escollida per acollir la tardor de 2021 la cinquena edició de la Conferència europea sobre cicloturisme i la xarxa EuroVelo. La Federació Europea de Ciclistes (ECF, per les sigles en anglès) ha triat la candidatura de Barcelona, presentada pel Govern de la Generalitat, conjuntament amb l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Federació d'Entitats per la Mobilitat amb Bicicleta de Catalunya (FEMBICI). La decisió s'ha pres d'entre més de 10 candidatures presentades de la resta d'Europa.

La Conferència europea sobre cicloturisme i la xarxa EuroVelo és  el principal fòrum sobre cicloturisme a Europa, que promou la Federació Europea de Ciclistes. És una cita biennal que s'organitza des de 2012 per promocionar el cicloturisme a Europa i impulsar el desplegament de la xarxa EuroVelo, un conjunt de 15 rutes cicloturístiques que creuen Europa de punta a punta. L'edició de 2020 s'ha posposat un any com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus i la designació de Barcelona es formalitzarà durant l'Assemblea General de l'EuroVelo que s'efectuarà telemàticament el 6 d'octubre vinent des de Barcelona.

La conferència aplegarà a Barcelona touroperadors, companyies de transport, universitats, organismes de turisme, administracions públiques i usuaris de la bicicleta, entre altres. Basilea, Viena, Nantes o Limburg han estat les ciutats europees que han acollit fins ara aquest esdeveniment, que serveix per a compartir coneixement i ressaltar bones pràctiques a l'entorn del cicloturisme.

Aquesta Conferència representa una gran oportunitat per donar impuls al cicloturisme a l'arc Mediterrani i estendre i consolidar la ruta EuroVelo 8, entre Cadis i Xipre, que transcorre per Catalunya i que la Generalitat està impulsant des de la Jonquera fins a Ulldecona.

Impulsar la bicicleta com a element turístic, d'oci i esportiu de forma segura, és un dels tres eixos d'actuació de l'Estratègia Catalana de la Bicicleta 2025, aprovada pel Govern de la Generalitat de Catalunya el novembre passat, a la qual ja s'estan adherint nombrosos ens locals del Catalunya per avançar coordinadament en la promoció d'aquest mitjà de transport sostenible i actiu. A més, representa una gran oportunitat per a Catalunya per incidir en la línia d'un turisme mes sostenible, que compleix els objectius estratègics de desestacionalització, desconcentració i diversificació de productes i de generació de riquesa. Té un elevat potencial de creixement al nostre territori, que presenta unes condicions idònies per a la pràctica del cicloturisme.

Potencial del cicloturisme

El cicloturisme és una activitat recreativa, esportiva i no competitiva que combina l'activitat física i el turisme. A Europa hi ha cada any uns 2.300 milions de viatges de cicloturisme i s'estima que el sector hi genera uns 500.000 llocs de treball. L'impacte econòmic total que produeixen es calcula en 44.000 MEUR, dels quals 9.000 MEUR són atribuïbles al turisme en sentit estricte.

Confluència d'esdeveniments sobre la bicicleta

A més de la implicació de les administracions, un dels punts forts de la candidatura de Barcelona ha estat que ha previst fer-hi confluir dos esdeveniments més relacionats amb la bicicleta: el Congrés Internacional de la Bicicleta i la 17a edició del congrés ibèric "La Bicicleta i la Ciutat", una iniciativa promoguda per la Coordinadora en Defensa de la Bici (ConBici) i la Federació Portuguesa de Cicloturisme i Usuàries de la Bicicleta (FPCUB).

Documentos relacionados