Arriba la 3a edició de l'Acció Platges MET al litoral metropolità

Jornada de participació ciutadana amb activitats de sensibilització relacionades amb els sistemes dunars i la biodiversitat. Es pretén consolidar la defensa de les platges metropolitanes en una edició marcada per les estrictes mesures de seguretat per prevenir la propagació de la covid-19

Imatge Acció Platges MET

El proper diumenge 25 d'octubre es portarà a terme la 3a edició de l'Acció Platges Met, una jornada de sensibilització ambiental conjunta, que tindrà lloc a les quatre Jugatecambientals de platges de municipis metropolitans. Un dels principals objectius és donar a conèixer les platges i ensenyar com protegir-les i defensar?les davant dels diferents reptes que en condicionen la gestió diària i la preservació, com ara el canvi climàtic o la regressió del litoral. L'edició d'enguany estarà marcada per estrictes mesures de seguretat sanitària per prevenir contagis de covid-19: regulació d'aforament, mascareta obligatòria i gel hidroalcohòlic.

L'Acció Platges Met s'emmarca en el 14è cicle d'activitats als parcs, platges i rius metropolitans i està organitzada per l'AMB, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i els ajuntaments dels quatre municipis metropolitans del litoral que compten amb Jugateambientals: Castelldefels, Gavà, Sant Adrià de Besòs i Montgat.

Aquesta jornada lúdica té tres objectius principals: conscienciar la població sobre els reptes i els problemes del litoral, contribuir a l'augment del civisme per part dels usuaris metropolitans i canviar la percepció social sobre les platges, perquè es concebin com a espais naturals i ecosistemes amb funcions socioambientals importants en el nostre territori.

Les activitats, que es faran de manera simultània, pretenen acollir públics de totes les edats, des de famílies fins a qualsevol persona interessada per temes ambientals. Les actuacions participatives estan relacionades amb la competència de l'AMB sobre la gestió integral de les platges, que inclou, entre d'altres, la conservació dels sistemes dunars.

  • Plantacions a les dunes: Castelldefels, Sant Adrià de Besòs i Gavà acolliran la plantació de borrons i lliris de mar, entre altres plantes autòctones dels sistemes dunars. Es tracta d'espècies vegetals que potencien la formació d'aquests ecosistemes naturals, ja que actuen com a barrera davant dels temporals i l'erosió de la costa.
  • Observació de la biodiversitat: a la platja de Montgat, que pertany al litoral metropolità nord i que no compta amb aquests espais dunars, es farà una activitat paral·lela en què es transmetran els mateixos continguts però a través de dinàmiques relacionades amb el dibuix naturalista.
L'AMB anima els participants a fer servir les xarxes socials amb els hashtags: #DefensemPlatgesAMB, #AccioPlatgesMet, #PlatgesMetropolitanes i #PlatgesAMB. L'objectiu és fer-los encara més partícips de la jornada i construir comunitat a través de la publicació de les seves experiències. Trobareu més informació al web de l'AMB.


Edicions anteriors de l'Acció Platges Met

El passat 11 de novembre del 2018 va néixer la jornada Acció Platges Met, amb una participació de gairebé 300 persones i la realització de quatre actuacions principals: plantacions a les dunes, neteja de vegetació invasora, recreació del rescat d'un dofí i detecció de microplàstics.

La segona edició va tenir lloc el 10 de novembre del 2019. Es van retirar 200 kg de plantes invasores i plantar 500 exemplars d'espècies dunars. També es van portar a terme quatre tipus d'activitats: plantacions a les dunes, observació de la biodiversitat, taller sobre meduses i detecció de microplàstics.

Documentos relacionados