Arriba a les platges metropolitanes un innovador model de torre de vigilància

| Tema: Playas

L'AMB ha començat a instal·lar a les platges metropolitanes aquests dies de juliol un model innovador de torre de vigilància per al servei de salvament i socorrisme. Després de 30 anys, l'AMB renova una de les icones del litoral metropolità per millorar el servei de salvament i socorrisme i fer-lo més eficient, pràctic i còmode.

Aquesta nova torre de vigilància esdevé un nou element del catàleg de mobiliari de platges metropolitanes, que l'organisme metropolità actualitza i amplia cada any. Concretament, aquesta nova estructura ha estat dissenyada pels serveis tècnics de l'AMB i ha comptat amb l'assessorament de diverses entitats i empreses expertes en salvament i socorrisme. Per exemple, Òscar Camps, expert en socorrisme, fundador i director de l'ONG Proactiva Open Arms.

L'AMB va instal·lar el primer prototip el passat divendres, 13 de juliol, d'acord amb l'Ajuntament de Barcelona, a la platja de la Nova Icària de Barcelona, i hi romandrà tota la temporada d'estiu.

Característiques principals

L'habitacle d'aquesta nova estructura, elevat respecte del nivell de la sorra per tenir bona visibilitat, és més proper als banyistes que el model de fusta de l'època olímpica, i disposa d'una rampa d'accés. Fora de l'horari de servei la rampa es plega, de manera que no s'hi pot accedir directament.

La cabina, l'element principal, és un espai cilíndric de 160 cm de diàmetre, protegit al darrere amb una part fixa i al davant amb dues parts mòbils transparents, que poden arribar a tancar l'espai per protegir els socorristes de possibles agents atmosfèrics (fred, vent, aigua, sol...) sense perdre visibilitat de la zona de bany. El paviment i els seients de l'interior són drenants per evitar l'acumulació d'aigua i sorra.

La coberta de la torre de vigilància disposa de dues parts diferenciades: la coberta de la cabina, impermeable i amb aïllament tèrmic, i la part de visera, permeable, que protegeix els socorristes del sol durant la part central del dia. Un màstil superior corona la torre i fa de suport de la bandera indicativa de l'estat del servei.

D'altra banda, el nou sistema d'ancoratge, sobre un únic punt, fa que es pugui retirar més fàcilment en cas de necessitat (per exemple, en cas de fort temporal). Aquesta flexibilitat també permet que, en finalitzar la temporada de bany, la torre pugui ser desmuntada i traslladada totalment a un magatzem fins a la següent temporada.

Aquest nou model de torre de vigilància dissenyat per l'AMB s'ha començat a instal·lar durant l'estiu 2018, i l'objectiu de l'AMB és anar implantant progressivament aquestes torres a tots municipis metropolitans, d'acord amb els ajuntaments. Estaran complementades per les cadires de vigilància, de manera que cap tram de platja quedi sense supervisió i que la seguretat quedi garantida.

Documentos relacionados
Dónde
Marker
Platja de la Nova Icària