Arrenquen el Congrés Mundial de Recerca en Usos del Temps i la Time Use Week a Barcelona

| Tema: AMB, Condicions de vida y hábitos

El Congrés s'emmarca dins de les activitats de la Time Use Week, en què també hi haurà més de 20 actes gratuïts oberts a la ciutadania distribuïts arreu de Catalunya i en format híbrid.

Aplegarà més de 750 persones expertes en polítiques del temps, com Carla Estivill, Michelle Bastian, Oriel Sullivan i Carl Honoré, i representants institucionals com Pere Aragonès, Ada Colau, Lluïsa Moret i Montserrat Ballarín.

S'hi presentaran novetats i exemples reals de com les polítiques del temps milloren la salut, la igualtat, la sostenibilitat i la productivitat: dret al temps, desconnexió digital, setmana de quatre dies, canvi d'hora, salut mental, jornada de polítiques del temps urbanes i regionals i pobresa del temps.

Logotip de la Time Use Week

La Time Use Week ha començat aquest dilluns a les 9.30 h al Recinte Modernista de Sant Pau amb una conversa entre Carla Estivill, de la Fundación Estivill Sueño, i Carl Honoré, veu del moviment Slow, sobre com el temps afecta la salut i el benestar, i amb consells per viure millor.

Tot seguit, les cinc entitats que coorganitzen la Time Use Week han inaugurat la setmana: la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Barcelona Time Use Initiative. Aquestes organitzacions tenen un acord marc amb l'objectiu d'impulsar polítiques del temps a tot el territori català, per millorar la vida de la ciutadania i posicionar Catalunya i els seus municipis en l'àmbit internacional.

Tània Verge, consellera d'Igualtat i Feminismes, ha comentat que: "És una oportunitat clau per connectar els ecosistemes de recerca i polítics catalans i internacionals amb els usos del temps i enfortir el lideratge de Catalunya i els seus municipis, com a referents mundials del dret al temps. Volem una organització del temps en clau d'igualtat de gènere, amb mirada interseccional, que faci del dret al temps una realitat majoritària, i treballarem per aconseguir-ho".

Laura Pérez, tinenta de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona, ha afirmat que: "Les polítiques d'usos del temps són clau per reduir la pobresa de temps, que afecta especialment les dones i les persones amb una situació econòmica més precària".

Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic de l'AMB, ha emfatitzat que: "La Time Use Week i el Congrés representen una oportunitat perquè la  metròpolis de Barcelona esdevingui el principal referent mundial del temps saludable, equitatiu i productiu, que beneficiarà tota la ciutadania".

Lluïsa Moret, diputada de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, ha conclòs que: "Les ciutats són actors importants en el lideratge de polítiques públiques d'usos del temps i són clau per abordar àmbits estratègics com les cures, l'atenció a la infància i l'adolescència i la igualtat d'oportunitats, la salut mental i el benestar emocional o la convivència inclusiva. Per això, les polítiques del temps tenen un paper essencial en els projectes transformadors que impulsem des de la Diputació de Barcelona. Hem de tornar a situar les polítiques del temps al centre de l'acció local".

Per acabar, Marta Junqué, co-coordinadora de la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI), ha explicat que: "En tan sols dos anys, la Time Use Week s'ha convertit en una setmana clau a escala internacional. Aquest any hi participaran unes 750 persones expertes en polítiques del temps per mostrar i compartir avenços. Ara cal passar a l'acció i impulsar compromisos globals clars per assegurar el dret al temps a tota la ciutadania". 

El Congrés se celebrarà dimecres, dijous i divendres a Sant Pau, amb més de 200 participants de tot el món, per mostrar els avenços de la recerca i connectar-los amb polítiques del temps concretes i aplicables per a la ciutadania. El Congrés tindrà dues ponències principals: una que connectarà salut pública i polítiques del temps després de la covid-19, i l'altra centrada en la mesura dels usos del temps i com ens pot ajudar a combatre la pobresa del temps i, especialment, l'impacte de gènere.

Les inscripcions al Congrés ja estan tancades, però encara és possible registrar-se als actes de la Time Use Week, que són gratuïts, en modalitat híbrida i traduïts simultàniament al català i l'anglès. Per assistir-hi cal registrar-se prèviament. La majoria d'actes se celebraran al Recinte Modernista de Sant Pau, tot i que també n'hi haurà arreu del territori català, com a Girona i Lleida, i alguns d'organitzats per entitats socials: PIMEC, AEBALL, Respon.cat, l'AMB i la XNust de l'Ajuntament de Barcelona. 

Documentos relacionados