Acord per rellançar la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps

Barcelona i Catalunya tornen a agafar el lideratge de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, que ja havien tingut des del 2008 fins al 2012.
La Xarxa la componen diverses entitats locals i regionals catalanes, franceses i italianes i té l'objectiu de compartir experiències reals i pressionar per aconseguir més reconeixement d'aquestes polítiques en l'agenda internacional.

En el marc de la Trobada de Polítiques del Temps d'ens locals, metropolitans i regionals de la Time Use Week, s'ha formalitzat el rellançament de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, amb més de 70 municipis presents.

Les polítiques del temps en un context urbà existeixen des dels anys 90. Es van implementar especialment a Itàlia i França i es van crear oficines horàries en diferents ajuntaments. A Barcelona, a partir de l'any 2003, es van introduir polítiques pioneres al nostre país, i amb el llançament el 2008 de la Xarxa Europea de Ciutats per a Polítiques de Temps, que incloïa ciutats de Catalunya, França, Itàlia, Bèlgica i Alemanya. Després d'uns anys, el 2012, la Diputació de Barcelona va transferir el lideratge de la Xarxa a Tempo Territorial, a França, que ha estat dinamitzant la xarxa fins avui.

Situació actual: una oportunitat per rellançar la xarxa i potenciar les polítiques del temps com a motor de la recuperació econòmica

Actualment, a través dels plans de recuperació per superar les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia de covid-19 i de tenir en compte l'emergència climàtica, la força de l'agenda feminista i la digitalització en el futur laboral, els integrants de la xarxa consideren que és una oportunitat per apostar per les polítiques del temps.

Durant la primavera del 2021, s'han organitzat tres debats sobre polítiques temporals per intercanviar bones pràctiques entre les ciutats europees que implementen polítiques horàries, que han comptat amb més de 200 assistents en línia. Com a conclusió d'aquests debats, s'ha identificat l'oportunitat de rellançar i millorar la xarxa existent.

Actualment, la xarxa inclou 15 institucions actives: l'Ajuntament d'Estrasburg, la Metròpolis de Rennes, l'Ajuntament i l'Àrea Metropolitana de Milà, els ajuntaments de Bolzano, Bergamo i Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya (que coordina la Xarxa de Municipis Catalans per la Reforma Horària), Tempo Territorial (que coordina la xarxa de municipis francesos per les polítiques del temps) i la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI). A més, altres institucions com: Terrassa, Lleida, Girona, l'Àrea Metropolitana de Lille (França) i Montevideo (Uruguai) ja han manifestat l'interès de participar-hi.

La xarxa és l'eina per compartir coneixements i intercanviar experiències, lliçons apreses i bones pràctiques sobre polítiques del temps locals i regionals, i estudiar la possibilitat de dur a terme projectes conjunts. El rellançament de la xarxa és una oportunitat per aprofundir en les polítiques del temps de segona generació associades a les cures, la sostenibilitat i els efectes de la digitalització, així com per ampliar l'abast de la xarxa original incloent-hi més metròpolis i regions, així com ciutats d'arreu del món.

A la presentació hi han assistit regidores i regidors de totes les ciutats. Durant l'acte, Laura Pérez, tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona, ha mencionat que: "És un orgull per a la ciutat de Barcelona assumir la responsabilitat de rellançar la Xarxa Local i Regional de Governs per les Polítiques de Temps, una eina fonamental per promoure polítiques d'usos del temps orientades a millorar la qualitat de vida de totes les persones, especialment de les dones, que són les que més pateixen la pobresa de temps".

Tot seguit, Núria Vergés Bosch, directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, ha comentat que: "El dret a tenir temps s'ha de garantir a tots els pobles i ciutats. El rellançament d'aquesta xarxa internacional ha de ser una oportunitat per a Catalunya. Hem de fer possible una xarxa catalana que doni temps a tothom, especialment a les dones que acumulen tanta feina, remunerada i no remunerada, justament perquè ens cuiden".

A continuació, Teresa Llorens, coordinadora de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, ha declarat que: "Partim de l'experiència de la Xarxa Europea de Ciutats i Pobles pels Nous Usos del Temps, que vam impulsar de forma pionera a la província de Barcelona fa 15 anys, i esperem que es pugui traduir en aprenentatges valuosos per aportar a aquesta nova xarxa de polítiques d'usos del temps, que obrirà nous espais necessaris de coneixement, d'intercanvi de recursos i de posicionament compartit".

En aquesta línia, Héctor  Santcovsky, director de Desenvolupament Social de l'AMB, ha posat èmfasi en la "oportunitat d'actuar conjuntament amb altres metròpolis i regions impulsant les polítiques de temps com a motor de la recuperació social i econòmica".

A partir d'ara, el secretariat de la xarxa l'assumeix la Barcelona Time Use Initiative, que té un acord estratègic amb la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per impulsar pactes del temps en tot el territori català, millorar la vida de la ciutadania i posicionar Catalunya i els seus municipis com a referents mundials en polítiques del temps.

Respecte a aquesta nova responsabilitat, Marta Junqué, co-coordinadora de la BTUI, ha remarcat que: "És un orgull assumir el lideratge del secretariat de la Xarxa i treballarem de valent per aconseguir que ens els propers dos anys tots els membres compartim una Agenda Local i Regional de Polítiques del Temps, és a dir, un recull recomanacions i experiències que puguin ser font d'inspiració per implementar polítiques del temps a molts territoris més".

Els actes de la Time Use Week continuaran fins al divendres 29 d'octubre. Podeu consultar el programa aquí.

Documentos relacionados