Capitalitat de l'alimentació sostenible

| Tema: Sistema alimentario

Es presenta també la Carta alimentària de la regió metropolitana de Barcelona

La Sala de Plens de l'AMB va acollir el divendres 3 de juliol la presentació de la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 (CMAS 2021) i la Carta alimentària de la regió metropolitana de Barcelona (CARM) als municipis de la metròpolis de Barcelona.

L'acte va ser introduït per la presidenta de l'AMB, Ada Colau, que va remarcar la importància d'apostar per l'alimentació sostenible: "Tant des de l'Ajuntament de Barcelona com des de la Presidència de l'AMB creiem que és un tema estratègic i volem que sigui al més compartit possible amb els municipis metropolitans, amb les entitats de productors i productores i amb les infraestructures bàsiques del territori com són les escoles, els menjadors socials o els hospitals, entre d'altres."

En aquest sentit, la presidenta de l'AMB va convidar els municipis metropolitans, que van poder assistir a l'acte de manera presencial o virtual, a participar durant l'any de la capitalitat de l'alimentació sostenible. Barcelona serà el 2021 la seu mundial de la cimera de ciutats del Pacte de Milà, un tractat voluntari signat per 209 ciutats (entre les quals hi ha Barcelona i Granollers) que es comprometen a impulsar sistemes agroalimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats.

Colau va assegurar que la capitalitat de Barcelona només té sentit enfocada des de la regió metropolitana. "Esperem que durant els propers mesos s'hi vagin adherint tots els municipis del territori que volen millorar les seves polítiques alimentàries", va apuntar.

L'acte del passat divendres també va comptar amb les intervencions de Salvador Milà, director de l'Àrea de Presidència de l'AMB, Héctor Santcovsky, director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, i Oriol Estela, coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB).

Santcovsky va remarcar que la ciutadania de l'àrea metropolitana és i ha de ser la principal beneficiària d'aquest tipus de plans, i també la principal implicada. "Els plans estratègics alimentaris ja no poden perdre protagonisme. Aquest any és molt important per reforçar la capitalitat, però des de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB també donem impuls a altres projectes per a la millora alimentària, que han vingut per quedar-se i també cal donar-los visibilitat", va expressar.

Estela va explicar que, en el context de la capitalitat, l'associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) ha treballat per estendre la Carta alimentària del Pacte de Milà entre els agents i les administracions del territori. Per fer-ho, el PEMB ha elaborat la Carta alimentària de la regió metropolitana de Barcelona (CARM), l'adhesió a la qual també es va voler promoure durant l'acte.

Segons va explicar Estela, la CARM ha de servir per fer visible i donar forma al compromís dels municipis, però també de la resta d'actors del sistema alimentari, per avançar cap a un model més just, sostenible i saludable. Amb l'adhesió dels municipis metropolitans a la CARM, els dos projectes presentats (CMAS2021 i CRAM) conflueixen i integren la visió metropolitana d'aquest tema.

Altres veus que van ajudar a explicar i comprendre les dimensions de les estratègies alimentàries municipals van ser la doctora Ana Moragues, investigadora de la Universitat de Barcelona, que va explicar per què cal elaborar estratègies i polítiques alimentàries, i Álvaro Porro, comissionat d'Economia Social, Verda, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l'Ajuntament de Barcelona, que va explicar el projecte "Barcelona, Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021" i va assegurar que els municipis metropolitans tenen l'oportunitat de viure la capitalitat i posar sobre la taula els seus elements de valor.

A la presentació hi van participar, tant de manera presencial com telemàtica, diversos responsables polítics i tècnics de la regió metropolitana:

  • Badalona: Miguel Jurado, regidor de l'Àrea de Serveis Socials i Participació.
  • Badia del Vallès: Rafael Moya, tinent d'Alcaldia primer. Àrea de Presidència, Planificació Estratègica i Regeneració Urbana
  • Castelldefels: Maria Miranda, alcaldessa i Lourdes Armengol, regidora de Salut i Consum.
  • Consell Comarcal del Vallès Oriental: Carme Garrido, tècnica de Dinamització del Sector Agroalimentari.
  • Cornellà de Llobregat: Rocío García, tinenta d'Alcaldia d'Igualtat i Educació.
  • El Prat de Llobregat: Lluís Mijoler, alcalde i Anna Martín, tinenta d'alcalde de l'Àrea d'Acció Ambiental
  • Esplugues de Llobregat: Oliver Peña, regidor Delegat de Transició Ecològica
  • Granollers: Gemma Giménez, regidora de Promoció Econòmica.
  • L'Hospitalet de Llobregat: Cristina Gandoy, tècnica de Turisme de l'Àrea d'Ocupació, Empresa i Turisme i Economia Social.
  • Mataró: Carlos García, cap de l'Àrea de Qualitat Urbana.
  • Mollet del Vallès: Mireia Dionisio , primera tinenta d'Alcaldia i coordinadora de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Urbà, Sostenibilitat i Habitatge.
  • Montcada i Reixac: Laura Campos, alcaldessa i Maria del Mar Sampere, regidora de Salut.
  • Montgat: Marian Sotos, regidora de Benestar Social i Promoció de la Salut.
  • Sabadell: Sonia Sada, regidora de Comerç, Consum i Turisme, Salut i Cicles de Vida.
  • Sant Boi de Llobregat: Salud González, regidora de Salut Pública i Comunitària, segona tinenta d'Alcaldia, d'Aliances, Innovació i Govern Intern i César Thovar, regidor de Medi Ambient.
  • Santa Coloma de Cervelló: Susana Gaitán, regidora de Medi Ambient i Agricultura.
  • Sant Climent de Llobregat: Isidre Sierra, alcalde.
  • Terrassa: Jordi Ballart, alcalde i Noel Duque, tinent d'alcalde de Drets Socials.
  • Vilanova i la Geltrú: Jaume Carnicer, regidor de Producció, Primer Sector i Mercats Municipals.

Documentos relacionados
Dónde
Marker
Seu de l'AMB i en línia