Parc de l'Ermita del Pla de Sant Joan

Al parc de l'Ermita del Pla de Sant Joan s'han fet intervencions a la vegetació, s'han pavimentat diversos camins i s'han creat una sèrie d'àrees d'estar, plataformes de fusta amb bancs i aparcabicicletes.

Zona de descans amb bancs al costat de l'ermita del parc
María José Reyes
Technical details
  • Project date:
    May 2014
    Start work date:
    --
    End work date:
    --
    Work execution date:
    April 2015
    Municipality:
    La Palma de Cervelló
    Area:
    18.700 m²
    Cost:
    138.047,90 €
  • Collaborators:
    Joan Roca, Jordi Bardolet, Olga Salve, Mina Sanatgar (AMB)
    Contractor:
    Talio
Awards and acknowledgments

Seleccionada 4a Edició del Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA.

Description

El parc de l'Ermita del Pla de Sant Joan és un parc forestal situat a les estivacions de la serra de l'Ordal a l'àrea metropolitana de Barcelona.

El bosc de pi blanc i arbusts, format per marfull, llentiscle i retama, s'ha aclarit i netejat al voltant de les zones d'intervenció i on presentava més densitat de vegetació. Així, s'han destacat certs arbres i arbusts tapats per altres espècies, com també els elements arquitectònics de murs i cabanes que estaven amagats. Els camins ja existents s'han pavimentat amb terra autòctona barrejada amb ciment, formant un sòl homogeni i compacte, per estabilitzar la superfície i garantir una total integració en el paisatge. S'han creat una sèrie d'àrees d'estar, plataformes de fusta amb bancs i aparcabicicletes, ubicats en llocs singulars per la vegetació existent o per les vistes. Les plataformes s'han situat amb el fons dels murs de pedra seca per subratllar les terrasses artificials que l'antiga explotació agrària va construir. A mesura que aquestes àrees se separen de l'ermita perden la relació amb els murs i es dilueixen en el bosc. La neteja del bosc ha descobert els murs existents de pedra seca, elements que, tot i ser artificials, s'han considerat com un element del paisatge patrimonial i, per tant, s'han reconstruït a les zones més deteriorades per formar un senyal d'identitat del parc.

Where
Related facilities