Connectivitat al barri de Mas Rampinyo

Els dos ascensors i vestíbuls es conceben com dues parelles iguals d’elements, amb les mateixes característiques i funcions, que només varien en orientació i posició per adaptar-se als accessos i als canvis topogràfics actuals. Amb les marquesines existents esdevenen elements significatius, que ofereixen protecció i orientació al vianant en un barri separat del centre pel riu Ripoll i dividit per la línia de tren.

Foto: José Hevia
Technical details
 • Project date:
  July 2017
  Start work date:
  --
  End work date:
  --
  Work execution date:
  January 2019
  Municipality:
  Montcada i Reixac
  Area:

  453 m2

  Cost:
  496.898 €
 • Project management:
  Ariadna Perich
  Works management:
  Ariadna Perich
  Collaborators:
  EQUIP AMB: Natalia Castaños
  EQUIP EXTERN: Eletresjota, March-Rius Arquitectes Tècnics
  Contractor:
  Constructora del Cardoner
Financing

AMB

Ajuntament de Montcada i Reixac

Description

El projecte de millora de la connectivitat al barri de Mas Rampinyo de Montcada i Reixac resol la instal·lació de dos ascensors i respectius vestíbuls a l’actual pas subterrani que creua les vies de la línia de tren de Barcelona a Puigcerdà. Els edicles dels ascensors es plantegen com una parella de volums iguals exempts, amb un marcat caràcter escultòric.

Aquests venen definits per dues envolupants superposades, de geometries anàlogues: una primera opaca, revestida de ceràmica vidriada ondulada i plana que conté l’estructura d’entramat pròpia de l’ascensor, i una segona més lleugera i transparent, de reixa metàl·lica, que es superposa i penja de l’anterior a la vegada que guanya altura per situar-se en una millor relació d’escala amb l’espai urbà que l’envolta.

El llenguatge formal i constructiu de l’edicle també busca establir una relació més conceptual amb la tradició dels ascensors als ulls d’escala d’edificis d’habitatges del segle XIX i XX, on la caixa es tracta com un volum opac, delicat, revestit de materials nobles com la fusta o l’acer i aquestes venen envoltades per unes reixes metàl·liques amb motius decoratius amb la doble funció de protegir i deixar passar la vista i la llum. 

Where