Arbre majestuós que pot arribar fins a 60 metres d'alçària
Cedre de l'Himalàia
Categories: Vegetació singular
Municipalities: Cornellà de Llobregat
Nom científic: Cedrus deodara
Família: pinàcies
Alçària: 12 metres
Edat estimada: 39 anys (2018)
Denominació:
Castellà: cedro del Himalaya
Anglès: himalayan cedar
Port:
Arbre majestuós que pot arribar fins a 60 metres d'alçària. Té una capçada de forma cònica i es diferencia de la resta de cedres pels branquillons joves, que queden penjant.
Escorça:
És llisa, amb escames i de color gris fosc.
Fulles:
En forma d'agulla (fulles aciculars) i d'un color verd fosc. Les fulles són més grans que la dels altres cedres, fan entre 3 i 5 cm, i s'agrupen formant una mena de pinzells.
Floració:
De setembre a novembre. Les flors masculines, d'un color marró vermellós, s'agrupen un forma de raïm allargat. Les flors femenines són de color verd grisenc i tenen forma de con.
Fruit:
Pinyes còniques, una mica arrodonides, que es disposen verticalment sobre les branques. Són de color marró vermellós i maduren a la tardor del segon any.
Origen i hàbitat:
Originari de l'Afganistan i del nord-oest de l'Himàlaia.
Usos:
Es planta com a arbre ornamental. La seva fusta és de bona qualitat, de gra fi i olor forta. És molt resistent a la putrefacció. La fusta s'utilitza sobretot en construcció i en fusteria de luxe. Se n'extreu una essència utilitzada en perfumeria i de propietats antisèptiques.
Saps què?
El nom específic, Cedrus deodara, deriva del terme sànscrit devadara, que significa "arbre dels déus". El cedre de l'Himàlaia era venerat per la majestuositat i per la incorruptibilitat de la fusta, amb la qual s'elaboraven objectes sagrats.