Freixe americà

Categories: Vegetació catalogada

Municipalities: Barcelona

Freixe americà

Originari del centre i l'est dels Estats Units, pot arribar a fer 40 metres d'alçada.

Nom científic: Fraxinus pennsylvanica
Família: Oleàcies
Alçada: 32 metres
Edat estimada: 100 anys
Pol·linització: anemòfila (vent)
Dispersió de les llavors: anemocòria (vent)

Denominació:

Castellà: fresno americano
Anglès: green ash

Port:

Té una capçada ovalada i densa. Pot arribar a fer 40 m d'alçària.

Escorça:

Està clivellada i és d'un color entre bru i vermellós. El tronc és dret.

Fulles:

Compostes per folíols dentats i 5 o 9 folíols aparellats, excepte l'últim, situat a l'àpex. Són d'un color verd fosc lluent. Les gemmes, d'on creixen les fulles, són marronoses i piloses.

Floració:

Entre abril i maig. Planta dioica. Les flors no tenen pètals, són de color groc i a vegades vermelles. Floreix formant aments pènduls abans que emergeixin les fulles.

Fruit:

Els fruits són sàmares estretes i llargues i que s'agrupen en forma de penjolls.

Origen i hàbitat:

Originari del centre i l'est dels Estats Units. Creix en boscos mixtos de fulla caduca i també en zones fluvials. Prefereix llocs humits.

Usos:

Per la seva resistència a la contaminació i ràpid creixement s'utilitza com a arbre ornamental i d'alineació en ciutats. Als EUA se'n va popularitzar l'ús com a arbre d'alineació als carrers en substitució dels oms afectats per la grafiosi. Avui aquest freixe es considera l'espècie responsable de la major part d'al·lèrgies pol·líniques als EUA. En molts països ha esdevingut una planta invasora.

Saps què?

L'exemplar del Jardí Botànic Històric va ser declarat arbre d'interès local el 1994 per l'Ajuntament de Barcelona i es calcula que pot tenir prop de 100 anys. La Generalitat té previst declarar-lo arbre monumental. És un dels arbres més alts de Catalunya. Mesura 3,15 m de perímetre.

Related publications
Related facilities