Naturaula als parcs i platges

| Subject: Environmental Education, Parks, Beaches

Comencen les activitats en aquests espais d'aprenentatge a l'aire lliure

Una Naturaula a la platja

Aquesta primavera arranca l'activitat a les Naturaules dels parcs i les platges metropolitans. Són equipaments d'educació ambiental de gestió municipal que compten amb el suport de l'AMB. Tenen com a finalitat ser espais d'aprenentatge a l'aire lliure on hi poden fer activitats i projectes els centres educatius, les entitats i el públic en general.

Consten d'un mòdul de magatzem amb materials educatius diversos que poden ser útils per als grups que fan visites autoguiades. També hi podem trobar guies de natura, publicacions editades per l'AMB i altres estris com pots, lupes o prismàtics. Els usuaris disposen de guixetes per desar les seves pertinences mentre fan les activitats.

A l'exterior de l'equipament hi ha un espai amb taules per a la realització d'activitats amb grups classe.

Està previst incorporar-hi recursos digitals per afavorir les activitats autoguiades i aprofitar els avantatges de les TIC com, per exemple, itineraris virtuals de descoberta, realització de censos de fauna per introduir les dades al Visor de fauna i activitats autoguiades descarregables.

Les Naturaules se situen properes als espais participatius dels parcs i les platges, com ara els jardins de papallones o de remeieres, els hotels d'insectes, els refugis de biodiversitat o bé els espais dunars. L'objectiu és que formin part dels continguts que s'hi treballaran alhora que s'afavoreix la implicació de tothom en el manteniment, l'observació i el seguiment.

El nou equipament també acollirà les activitats de les Jugatecambientals. Són propostes adreçades a un públic familiar amb una programació estable durant els dissabtes o diumenges de primavera i tardor.

Les Naturaules volen ser un espai de referència per a les activitats i projectes relacionats amb l'educació ambiental als municipis i un recurs per als centres educatius. Per promoure el seu ús es faran unes jornades de formació adreçades als mestres i professors en les quals podran descobrir les possibilitats educatives dels parcs i les platges des del punt de vista de la biodiversitat.

El públic en general també podrà utilitzar els recursos i materials educatius d'aquests espais de manera autònoma prèvia reserva. Els materials s'aniran adaptant i ampliant per donar resposta a les necessitats particulars que sorgeixin en casdascun dels parcs o les platges i dels col·lectius que en facin ús.

Related documents
Related interesting spots
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Aula ambiental
    Descripció:
    Situada al costat del jardí de papallones i del jardí de les ciències, l'aula disposa de 140 m2 de superfície. Espai de suport a activitats educatives i lúdiques de caire ambiental que es realitzen al parc, adreçades a les escoles, famílies i públic en general i organitzades per l'AMB i per l'Ajuntament de Badalona. Aquestes segueixen quatre eixos d'interès: coneixement dels valors ambientals, biodiversitat, meteorologia i canvi climàtic i l'aigua. Les activitats s'ofereixen a través de la Jugatecambiental, del programa Compartim un futur i altres programacions que desenvolupa l'ajuntament de Badalona.
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Aula ambiental
    Descripció:
    Espai de suport a activitats educatives i lúdiques de caire ambiental adreçades a les escoles, famílies i públic en general i organitzades per l'AMB i per l'Ajuntament de Sant Joan Despí. Aquestes segueixen quatre eixos d'interès: coneixement dels valors ambientals, biodiversitat, agricultura i mobilitat sostenible. Les activitats s'ofereixen a través de la Jugatecambiental, del programa Compartim un futur, i d'altres programacions que desenvolupa l'ajuntament de Sant Joan Despí.
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Aula ambiental
    Descripció:
    Espai de suport a activitats educatives i lúdiques de caire ambiental que es realitzen al parc del Pi Gros, adreçades a escoles, famílies i públic en general i organitzades per l'AMB i per l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. Aquestes segueixen tres eixos d'interès: l'àmbit forestal, el coneixement dels valors ambientals del parc i la biodiversitat. Les activitats s'ofereixen a través de la Jugatecambiental, del programa Compartim un Futur i altres programacions que desenvolupa l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts.
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Interès històric
    Descripció:
    La Masia del Jardí Botànic Històric és la seu de l'Associació d'Amics del Jardí Botànic de Barcelona. L'entitat i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona organitzen un calendari d'activitats centrat en les plantes útils per la humanitat. L'associació també gestiona l'hort ecològic i una col·lecció etnobotànica. Amb la col·laboració de l'AMB també s'organitzen activitats a través de la Jugatecambiental i del programa Compartim un Futur.
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Aula ambiental
    Descripció:
    Espai de suport a activitats educatives i lúdiques de caire ambiental que es realitzen al parc de Can Vidalet, adreçades a escoles, famílies i públic en general i organitzades per l'AMB i l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania en la conservació dels espais verds del seu entorn i del medi ambient en general. Aquestes propostes s'ofereixen a través de la Jugatecambiental, del programa Compartim un Futur i altres programacions que desenvolupa l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat.
  • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
    Categoria:
    Aula ambiental
    Descripció:
    L'aula ambiental Isabel Muñoz és un espai de suport per a les activitats educatives i lúdiques de temes ambientals adreçades a les escoles, les famílies i el públic general que tenen lloc al parc de Can Zam; també serveix de punt de trobada i de magatzem.
    La principal singularitat d'aquest equipament n'és la ubicació, ja que relaciona en un mateix punt la ciutat, les persones i el medi natural. D'aquesta manera, ajuda a reforçar els vincles dels ciutadans amb el seu entorn més proper, alhora que aprenen i descobreixen els valors dels parcs i platges metropolitans. L'edifici és modular i de nova construcció, edificat amb criteris de sostenibilitat i pensat per combinar el treball amb grups de públic a l'interior i a l'exterior. El material principal és la fusta i incorpora detalls constructius a la façana que promouen la biodiversitat del parc: caixes niu, un hotel d'insectes i un refugi per a ratpenats.