15è cicle d'activitats als parcs, platges i rius metropolitans

| Subject: Parks, Beaches, Rivers

Arrenca la nova programació d'activitats amb mesures de prevenció de la covid-19

Activitat noctura en un parc

El darrer cap de setmana de febrer comença el 15è cicle d'activitats als parcs, platges i rius metropolitans. La nova programació havia de començar el mes de gener, però es va ajornar a causa de les restriccions de la covid-19. Totes les activitats del cicle són gratuïtes i pensades per gaudir-ne durant el temps de lleure. Són propostes per descobrir els valors de la xarxa de parcs metropolitans, dels espais del riu Llobregat i Besòs i altres indrets del litoral metropolità.

Les activitats tenen lloc durant el caps de setmana de febrer a novembre i s'adrecen a tota mena de públic. A causa de les restriccions de la covid-19 l'aforament està limitat al 50 % de la ràtio habitual i, de moment, només poden acollir públic de la mateixa comarca. Totes es duen a terme seguint un protocol de seguretat per evitar contagis.

Per tal de controlar l'aforament és imprescindible inscriure's a través del telèfon o el correu electrònic del Servei d'Informació i Reserves del Museu de Ciències Naturals: 93 256 22 20 (de dilluns a divendres de 10 a 13 h) o activmuseuciencies@bcn.cat. La inscripció s'obre 10 dies hàbils abans de l'inici de cada activitat. Totes les novetats del cicle es publiquen a Twitter (@ParcsplatgesAMB) i a Instagram (@parcsplatgesamb). També existeix un butlletí de parcs i platges i l'aplicació web Infoparcs, que es pot descarregar al mòbil amb un accés directe que no consumeix dades ni memòria.

La programació del cicle d'activitats compta amb la col·laboració d'una trentena d'ajuntaments de l'àrea metropolitana de Barcelona i d'altres institucions com el Laboratori de la Platja de l'Ajuntament de Barcelona, l'Institut Català d'Ornitologia, el CRAM (Centre de Recuperació d'Animals Marins), la Societat Catalana d'Herpetologia, el Servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona o el Museu Palau Mercader, entre d'altres.

En el 15è cicle, s'inclouen també activitats que pertanyen a altres programes metropolitans com el Compartim un Futur (Programa metropolità d'educació per a la sostenibilitat), el Reparat Millor que Nou, Tenim Drets, Teixim Llibetats (Cooperació Internacional), les Jugatecambientals, o les activitats incloses aquest 2021 en què Barcelona és la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible.

Un dels objectius d'aquestes activitats és també donar suport i visibilitat a la gestió integral dels parcs i les platges metropolitans. En aquesta línia, existeixen propostes relacionades amb el Pla de millora de la biodiversitat o amb la tinença responsable d'animals de companyia, així com les plantacions populars que pertanyen al programa Arrela't.

Molts tipus d'activitats

Enguany les activitats s'agrupen segons la temàtica que tracten. Per exemple, es consideren "Dies especials" les activitats festives o jornades participatives de ciència ciutadana, com el Bioblitz Metropolità, el cens de biodiversitat que fem en 40 parcs de manera simultània, o la jornada de sensibilització envers les platges metropolitanes, Acció Platges Met.

Dins de la categoria "Parcs i platges amb història" s'inclouen les activitats que mostren el patrimoni cultural i històric d'alguns parcs o també l'interès geològic que tenen. L'antiga estació meteorològica del parc de Can Solei i de Ca l'Arnús, el jardí romàntic del parc de Can Mercader o els edificis històrics relacionats amb l'aigua, com la Casa de les Aigües i el rec Comtal, del parc de les Aigües de Montcada, en són alguns exemples. A "Parcs i platges amb vida" hi podem trobar propostes que expliquen la importància de la biodiversitat dels parcs i les platges metropolitans. Són classificades com a tal "La piuladissa de la primavera" i "La piuladissa de la tardor" al Jardí Botànic de Barcelona, "Hem trobat un niu de tortuga" a la platja del Prat de Llobregat o "Les papallones del parc" a la Fontsanta.

Les activitats dedicades al públic familiar amb canalla s'engloben dins de "Gaudeix en família". Són propostes molt diverses, dinàmiques i molt amenes, que treballen aspectes relacionats amb els parcs i les platges i el medi ambient en general. Hi trobem tallers de reparació de bicicletes, tallers de dibuix de natura, contes o plantacions populars.

"El Llobregat metropolità" es tracta d'activitats al riu Llobregat que ens fan descobrir els seus valors i molts dels seus racons a través d'itineraris guiats, cursos de fotografia o plantacions.

Les activitat nocturnes, que ens ensenyen la vida als parcs al vespre, s'anomenen "Quan arriba la nit". Es tracta de propostes com l'activitat sobre els amfibis al parc de Can Zam o bé la nit de les papallones al parc de les Palmeres.

Related documents
Related publications