Biciempresa

provisional

Mobilitat laboral en bicicleta

Technical details

  • Subjects:
    Bicycle
  • Publication date:
    September 2016
  • Status:
    En curs
  • Type / Subtype:
    Mobilitat sostenible
  • Municipality:
    --
  • Project management:
    Direcció de Serveis de Mobilitat Sostenible
Descripció

El programa Biciempresa és una subvenció en espècie, corresponent a la cessió temporal de bicicletes a empreses, per promoure'n l'ús per a itineraris de mobilitat obligada. La subvenció consisteix a facilitar, de manera gratuïta i temporal, l'accés a bicicletes elèctriques i mecàniques als treballadors dels centres de treball.

L'objectiu de la subvenció és facilitar el trasvasament del vehicle de combustió privat a l'ús de la bicicleta o a la bicicleta en combinació amb el transport públic (desplaçaments intermodals). La iniciativa, també promou indirectament el servei Bicibox d'aparcament segur, en bona part disponible al costat d'estacions ferroviàries (estacions de RENFE, FGC, metro, tramvia).

  • Proves pilot en polígons d'activitat econòmica
    Als polígons d'activitat econòmica i altres centres de treball es concentra un gran nombre de desplaçaments quotidians que es fan principalment en vehicle privat, ocasionant problemes de contaminació i de congestió.

    S'ha realitzat amb èxit una primera prova pilot, amb sis empreses del polígon Pedrosa, amb el suport de l'associació d'empresaris del polígon Pedrosa i l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat.

    Aquesta primera prova pilot s'ha complementat amb l'inici d'una altra experiència pilot amb participació publicoprivada al polígon del Pla, juntament amb l'Associació d'Empreses del Pla (AEPLA), l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i amb la participació econòmicament activa d'empreses del polígon com Monty i, Soler i Sauret. 
  • Consolidació
    Es constata la bona acceptació d'aquestes iniciatives, tal com ho demostren les peticions de continuar amb aquesta línia per part d'altres zones terciàries de la metròpolis.

    És per això que l'experiència es va ampliar a totes les empreses de l'entorn metropolità. Així, durant el mes de juliol de 2017 es va fer una convocatòria per tal que qualsevol empresa, ubicada a l'àrea metropolitana, pugués disposar de fins a 5 bicicletes elèctriques o mecàniques durant 6 mesos.

    La subvenció va ser gratuïta, per facilitar que els treballadors comprenguin, de manera experimental, que els desplaçaments a la feina en bicicleta són possibles, còmodes, segurs i econòmicament favorables.
  • Accions complementàries
    Així mateix, l'AMB va posar en funcionament un servei de cessió de bicicletes per als propis treballadors i va posar a la seva disposició 10 bicicletes elèctriques durant 30 dies per als trajectes in itinere.

    Un total de 40 treballadors s'hi han apuntat.

Subvencions Biciempresa